Руинирани објекат некадашњег откупног центра / -Д.Ј.
15/02/2022 u 06:39 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Становници андријевичких села траже да се поново отворе откупни центри

Поновно отварање откупних станица подстакло би људе који су још увијек остали да живе на селу да себе проналазе у пословима који, уз добру организацију, могу да буду профитабилни, сматра предсједник МЗ Краље Милутин Ђурковић

Захтјеви мјештана андријевичких села да се у мјесним центрима поново отворе откупни центри стари су неколико деценија. Но, и поред тога данас ни у јеном селу, па ни у граду, не постоје станице које би се бавиле откупом пољопривредних и других производа. Представници мјесних заједница наводе да откуп углавном врше накупци и да су произвођaчи лишени потребне сигурности која би им давала додатни стимуланс да се баве назначеним дјелатностима.

– Послије рата у свим већим селима постојали су откупни центри који су у транзиционим процесима угашени. О постојању тих центара и пољопривредних задруга данас једино свједоче сјећања, као и остаци полусрушених и девастираних објеката. Све то је створило несигурност код локалног становништва које има могућност и потребу да прода тржне вишкове, као и плодове које нуди мајка природа. Зато би било добро да се више и озбиљније поради у правцу поновног отварања откупних станица, јер би то подстакло људе који су још увијек остали да живе на селу да себе проналазе у пословима који, уз добру организацију, могу да буду профитабилни – наводи предсједник Мјесне заједнице Краље Милутин Ђурковић.

Кућа воћа као развојна шанса

Из локалне управе наглашавају да су свјесни проблема везаних за неорганизован откуп тржних вишкова и да треба интензивно радити да се тренутно стање поправи. Казали су да се искрено надају да ће изградњом куће воћа у Андријевици увести ред у ову област.

– У последње вријеме имали смо интензивне комуникације са представницима Министарства пољопривреде са циљем да се на простору андријевичке општине створе услови за организовани откуп тржних вишкова. Исто тако, настојимо да створимо погодности које би задовољиле интересе оних који своју шансу виде у откупу шумских плодова и љекобиља. У том правцу се ради и на завршетку куће воћа у Андријевици која ће, надам се, бити од велике користи за све оне који се баве поменутим дјелатностима – навео је предсједник Општине Андријевица Жељко Ћулафић.

У стратешким документима Општине Андријевица посебно мјесто заузимају поглавља која се тичу развоја пољопривреде, производње здраве хране и откупа љековитиг биља и шумских плодова. Међутим, откупни центри постоје само у плановима без обзира што подаци са последњег пописа указују да 80 одсто становништва у општини Андријевица живи на сеоском подручју.

– Љековито биље и шумски плодови попут боровница, печурки, клеке... неискоришћени су потенцијали општине. Зато би инсталирање откупних центара и прерађивачких погона додатно подстакло локално становништво да се бави овим уносним пословима – сагласни су мјештани Забрђа и Слатине.

Мјештани поткомовских села тврде да би погони за прераду љекобиља могли да дају импулс за обнављање живота на овим просторима.

– Уз туристичку понуду, производња здраве хране је развојна шанса Поткомовља. Надам се да ће ову шансу надлежни у овој земљи коначно препознати – казала је предсједница Мјесне заједнице Коњухе Вера Ћирић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 14:58