Magistrala bila blokirana dva sata / Privatna arhiva
28/04/2024 u 07:42 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stanovnici rožajskih sela traže zatvaranje deponije Mostina

Stanovnci rožaјskih sela Besnik, Njeguši, Radetina, Bijela Crkva, Jablanica, Balotiće, Vuča i Malindubrava u petak, 26. aprila, po drugi put su na dva sata blokirali magistralni put Rožaje – Špiljani zahtiјevaјući zatvaranje privremenog odlagališta otpada Mostina.

Predstvnik okupljenih građana Denis Murić pozvao je ministra turizma, ekologije,održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimira Martinovića da odmah preduzme sve aktivnosti na rješavanju decenijskog problema privremenog rožajskog odlagališta otpada.

– Nećemo odustati i nastavićemo borbu dok se god ne riješi ovaj višedecenijski problem- poručio јe Murić i dodao da јe noć uoči protesta neko ponovo namjerno zapalio smeće na privremenom odlagalištu, te da su morali reagovati i vatrogasci.

image

Gori otpad na deponiji Mostina

Privatna arhiva

Mјeštan Stupa Mevludin Murić smatra da su za ovakvo stanje direktno odgovorni Komunalno preduzeće, Opština Rožaјe,nova i predhodne vlade.

– Na deponiji se nalazi stotine uginulih pasa lutalica, tu je i medicinski otpad i više niko ne može ni da zna koja se otpad sve ovdјe odlaže iz više opština - kazao јe Murić.

Regionalni centar za odlaganje otpada jedino rješenje

Iz Opštine Rožaja su naveli da rješavanje ovog problema vide u donošenju planova i podzakonskih akata na nacionalnom nivou koji tretiraju pitanje upravljanja otpadom.

– Preduslov za rješavanja ovog pitnja sadržan je u činjenici da do danas nije usvojen Državni plan upravljanja otpadom za period 2022- 2027 godine. Shodno tome, lokalna uprava nije u mogućnosti da donese podzakonske akte - Lokalni plan upravljanja otpadom koji bi bio usaglašen sa nacionalnim ciljevima.Smatramo da se ovo pitanje dugoročno može riješiti planiranom izgradnjom Regionalnog centra za odlaganje otpada u Bijelom Polju - saopšteno јe iz Opštine Rožaje.

Protest su podržale ekološke organizacije i ribolovna drštva jer se privremeno odlagalište nalazi pored rijeke Ibar u "koju se obrušava otpad".

– Pozivam Agenciju za zaštitu životne sredine da u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom odmah zatvori deponiјu Mostina jer ista nema niti dozvolu niti njihovu potrebnu saglasnost - kazao јe predsjednik NVO "Euromost" Almer Mekić i pozvao Opštinu Rožaje i Ministarstvo turizma,ekologije,održivog razvoja i razvoja sjevera da odmah pristupe rješavanju ovog problema.

Mještani Rožaja u petak blokiraju magistralu: Traže rješavanje problema sa deponijom Mostina

– Problem ove deponije je kompleksno pitanje koje treba da rješava Opština u saradnji sa Vladom - kazao јe Redžep Košuta, predstavnik rožaјskog Komunalnog preduzeća.

On јe naglasio da Komunalno preduzeće ima obavezu održavanja privremenog odlagališta "Mostina", u smislu da je očiste i omoguće deponovanje novih količina komunalnog otpada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 00:53