/ - фото: КЦЦГ
01/11/2021 u 11:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Све више Баранки се порaђа у КЦЦГ

Према подацима Монстата, у току првих осам мјесеци у Бару је рођено 278 беба

Од почетка године у Клиничком центру Црне Горе су порођене 62 труднице које имају пребивалиште на подручју општине Бар, пише портал Roditelji.me.

Од тог броја, двадесетак њих је упућено на порођај из барске Опште болнице, а остале су самоиницијативно одлучиле да се не породе у свом граду, већ у Подгорици.

Према подацима Монстата, у току првих осам мјесеци у Бару је рођено 278 беба.

Директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦЦГ др Срђан Медан наводи да се годишње у Породилишту највеће здравствене установе у Црној Гори обави 50 до 60 порођаја жена које долазе из Бара. Тај број је, према њиховој евиденцији, у посљедњих пет година константан.

“Клиника за гинекологију и акушерство КЦЦГ, као једина клиника терцијарног нивоа у Црној Гори, збрињава пацијенткиње не само из Подгорице, Даниловграда, Колашина и Тузи, већ и из цијеле Црне Горе и региона, било да су упућени из општих болница због сложености случајева или компликација у лијечењу, или долазе самоиницијативно“, појашањава Медан.

Према његовим ријечима, проценат трудница из општине Бар које су порођене у Породилишту КЦЦГ у односу на укупан број порођених у 2021. години износи 2,4 одсто.

“Током претходних пет година тај проценат је био између 1,5 и 2. Од 62 труднице из барске општине, током 2021. године, њих 20-ак је упућено из Опште болнице, а остале су дошле самоиницијативно“, каже Медан.

Говорећи о броју смртних случајева породиља и новорођених беба у Клиничком центру Црне Горе, он истиче да су од почетка 2021. године преминуле три породиље, од којих су двије изгубиле животну битку због посљедица инфекције ЦОВИД-19.

“У претходних пет година у Клиничком центру је преминула једна породиља. У том периоду није било смртних исхода код новорођенчади рођених у термину“, рекао је Медан.

Поводом случаја породиље А.Ш.Х. која је два дана након порођаја у барској Општој болници преминула у Клиничком центру, грађани су током прошле седмице организовали два протеста. Тражили су од надлежних да истраже све спорне случајеве који су се у посљедње вријеме дешавали на барском Одјељењу гинекологије и акушерства.

Породица преминуле породиље, како је на протесту казао њен супруг Златан Хот, има сумње у вези њеног лијечења, а од надлежних очекују да спроведе правичну и објективну истрагу и да јавности саопште све информације.

По налогу министарке здравља др Јелене Боровинић Бојовић, у барској Општој болници је већ спроведена ненајављена санитарна контрола, а формирана је и комисија која треба да испита шта се дешавало током боравка А.Ш.Х. у овој здравственој установи.

На Одјељењу гинекологије и акушерства у Бару за начелника је прије неколико дана именован др Милан Роловић, а договорено је да наредна три мјесеца као помоћ колегама тамо бораве и гинеколози из Клиничког центра Црне Горе

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 11:01