/ - Фото: М.Н.
26/11/2021 u 16:03 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сви у друштву морају дићи глас и послати поруку „стоп насиљу"

У Бијелом Пољу настављена кампања ,,16 дана активизма против насиља над женама‘‘ посјетом Центру за подршку дјеци и породици

Центар за подршку дјеци и породици, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама и кампање “16 дана активизма против насиља над женама ”, која је почела прекјуче у Бијелом Пољу био је домаћин за дио одборника из локалног парламента.

Да је Центар, иначе првоотворени у Црној Гори (још 2008 године) важна карика у мултидисциплинарном пружању услуга женама жртвама насиља, истакла је и директорица ове јавне установе Рада Ђерић. Саопштила је и да је у току 2020. године у Прихватној станици Центра за подршку дјеци и породици боравило 27 лица.

Она је казала да сви у друштву морају дићи глас и послати поруку „Стоп насиљу“, посебно јер, како је рекла, живимо у свијету у којем влада неједнака расподјела моћи између мушкараца и жена у свим сферама друштва.

-Жене су увијек дискриминсане у односу на мушкарце, а сиромаштво је непосредно повезано са неједанким положајем који заузимају у свом окружењу, на тржишту рада или пак унутар породице“, казала је директорица, додајући да су разлози због којих жене не пријављују насиље зависност о партнеру, било које врсте.

-Жене нијесу финансијски ситуиране, не посједују никакву имовину и то је један од најчешћих разлога  због чега се одлучују да и даље живе са насилником, у његовој кући и од његовог примања, уз образложење да све раде ради дјеце, због окружења, јер је то наводно срамота, а та дјеца заправо због тога попримају насилно понашање од родитеља, преносе га на околину  и зато имамо честу појаву малољетничке деликвенције“, појаснила је Ђерић.

Један од великих проблема је и непријављивање насиља.

-Нећемо учинити добро дјело ако одлучимо да пређемо преко сазнања о насиљу, имајући изговор како не желимо да се петљамо у приватне ствари. Али, ако се одважимо и пијавимо насиље, прекинућемо агонију која можда траје годинама, можда ћемо неком дјетету омогућити љепшсе дјетињство, вратити му осмијех на лице, а прије свега, можда ћемо спасити нечији живот“, навела је Ђерић и додала да је насиље у породици сложен психосоцијални проблем који се не може рјешавати само унутар једне професије.

-Зато је веома битна континуирана сарадња различитих институција, како би свака, у скалду са својим надлежностима и овлашћењима, пружила максимум заштите жртви и члановима њене породице“, поручила је она.

Указујући на значај ове јавне установе, предсједница Клуба одборника ДПС-а, Весна Павићевић, која је посјетила Центар са још неколико колега из општинског одборничког клуба,  истакла је да је Центар за подршку  дјеци и породици први јавни сервис ове врсте у Црној Гори, основан још 2008. године, у сарадњи са Министарством здравља, Министарством правде, Министарством рада и социјалног старања, као и уз подршку УНИЦЕФ-а.

-Центар за подршку дјеци и породици има посебан значај, јер се те 2008. године отворило и прихватилиште, тако да свака жртва насиља одмах бива збринута и пружа јој се психо-социјална помоћ и подршка. Та  установа се од тада бави жртвама насиља, мучења, злостављања, занемаривања, како дјеце и жена, тако и свих оних који су у стању потребе. Из тога разлога морам да нагласим да ДПС има сензибилитет према њима и спремна је да помогне свим женама које су жртве насиља, и не само током ових 16 дана кампање, већ свих 365 дана у години“, нагласила је Павићевић.

Она је поручила да жене нијесу саме, да проблем жена није само њихов и њихових породица, већ проблем свих нас, цијеле друштвене заједнице.

-Само мултисекторским приступом и међусекторском сарадњом и свакодневном борбом против насиља можемо сузбити и искоријенити тај проблем“, истакла је Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:59