Радови на путном правцу Пљевља - Чајниче далеко од завршетка / -Б.Је.
02/09/2021 u 06:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изградња путева под лупом у Пљевљима: Тужилаштво да утврди ко се уградио и зарадио

Очигледно, журило се да се што прије подијеле послови, а сада никога није брига када ће бити завршени, каже Митровић и позива остала невладина удружења која се баве разоткривањем криминалних радњи да се укључе у ову проблематику

Судећи по тврдњама из Управе за саобраћај, радови на реконструкцији путних праваца на простору пљеваљске општине касне због тога што се лоше планирало и пројектовало, као и због нерјешавања имовинско- правних односа. Реконструкција магистралног пута из правца Бијелог Поља до пљеваљског села Мијаковићи није завршена до јуна прошле године како је било уговорено. Ни реконструкција путног правца Пљевља-Бољанићи, према Чајничу, није довршена до краја прошле године, а није завршена ни дионица пута Пљевља –Михајловица иако је рок био августа прошле године.

Кад је у питању реконструкција пута Пљевља-Бољанићи, на дионици дужине 16,3 километра, из Управе за саобраћај нема конкретног одговора због чега се касни са завршетком радова које изводи "Црнагорапут".

Дуга зима успорила радове

У случају реконструкције пута Пљевља-Михајловица, коју изводи "Штрабаг", а која је почела у августу прошле године, очигледно је да су ови послови лоше планирани и да је пројекат лоше урађен, јер у одређивању рока за извршење радова није вођено рачуна о томе да пљеваљска зима дуго траје. Из Управе за саобраћај су се у више наврата пожалили на пљеваљску зиму, обећавајући да ће послови, умјесто у августу, бити завршени до краја године.

-На реконструкцији магистралног пута М-6 дионица Пљевља-Михајловица тренутно се врше радови на изради потпорних конструкција и уклањању старе коловозне конструкције, као и припрема за уградњу система за прихват атмосферских вода и уградњу нове коловозне конструкције, саопштили су из Управе за саобраћај.

-Тренутно се врше радови на ископима, изради насипа, изради потпорних конструкција, уклањању старе коловозне конструкције, припреми за изградњу система за прихват атмосферских вода и уградњу нове коловозне конструкције, саопштили су из Управе за саобраћај, али без одговора због чега послови нијесу завршени до краја прошле године, како је било уговорено.

Сличан је став и када је у питању магистрални пут из правца Бијелог Поља, односно дионица Вруља-Мијаковићи. Та дионица је дугачка 7,5 километара, гради је "Технопут-МНЕ", а рок је пробијен прије више од годину дана.

-До кашњења у реализацији уговора о грађењу дошло је из следећих разлога: неријешених имовинско-правних односа, негативног утицаја епидемије вируса корона, неопходности измјештања високонапонске и нисконапонске мреже, немогућности извођења радова у зимском периоду, измјештања колектора фекалне канализације из трупа новоизграђеног пута, као и измјене техничке документације условљене појавом клизања косина на дијелу трасе пута и изградње додатних потпорних конструкција, казали су нам из Управе за саобраћај.

Угрожено сеоско становништво

Због кашњења у завршетку радова на путним правцима, огорчени су и представници сеоских мјесних заједница. У МЗ Буковица тврде да је то село још удаљеније од града због кашњења у завршетку послова на путном правцу Пљевља –Бољанићи, јер је неопходно користити алтернативни пут преко села Глиснице.

-Центар мјесне заједнице од Пљеваља је удаљен око 65 километара, а сада је удаљеност већа и до десет километара, каже предсједник МЗ Буковица Глигор Топаловић.

Из МЗ Бољанићи као један од највећих проблема истичу лош квалитет коловоза преко села Глиснице.

-Апелујем да се овај путни правац поправи, јер је сасвим сигурно да радови на магистралном путу Пљевља-Бољанићи неће бити завршени до краја године, тврди предсједник МЗ Бољанићи Мијо Котлаја.

Из НВО "Брезница" упозоравају на могуће злоупотребе.

-Отворено позивамо тужилаштво да утврди ко је и колико се уградио у ове послове. Како то да нам се стално понављају исти проблеми приликом пројектовања?! Зар пројектант није обилазио дионицу овог пута, зар се није упознао са климатским условима и са постајањем неких других инсталација на терену, већ се то сазнаје тек онда када радови почну, казао је извршни директор "Брезнице" Милорад Митровић.

Он пита и хоће ли компаније које касне са радовима плаћати "економске пенале" или ће их заштити они који сједе у органима државне управе.

-Очигледно, журило се да се што прије подијеле послови, а сада никога није брига када ће бити завршени, каже Митровић и позива остала невладина удружења која се баве разоткривањем криминалних радњи да се укључе у ову проблематику.

-Поједине организације узимају новац за пројекте који се односе на борбу против незаконитих радњи, а у овом случају ћуте, истакао је Митровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:07