Klub Veliko srce iz Jagodine / - ŽELJKO ŠAPURIć
12/10/2024 u 16:50 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U akciji darivanja krvi u Nikšiću učestvovali dobrovoljci iz Srbije i Republike Srpske: Kap za život, humanost za istoriju

U organizaciji KDDK „Željezara mladi veterani“ juče i danas u Odjeljenju za transfuziju krvi nikšićkog Doma zdravla, organizvana je akcija darivanja krvi na kojoj je učestvovalo više klubova iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. Na akciji njih 112 je ponudilo, dok je njih 105 darivalo ovu dragocjenu tečnost.

Predsjednik KDDK „Željezara mladi veterani“ Veljko Zvizdić ističe da je ovo njihova druga akcija u Nikšiću, za poslednjih godinu dana od kada postoji ovaj klub.

- Tokom godine odazivamo se na sve akcije gdje nas iz regiona pozovu. Na ovoj akciji imamo 28 gostiju iz Srbije i Republike Srpske, koji su sa nama darivali ovu dragocjenu tečnost. Juče je dato 40 i danas 65 jedinica krvi, što je mora se priznati veliki uspjeh. U novembru prošle godine na prvoj akciji darivanja krvi prikupili smo 77 jedinica krvi. Želim da se zahvalim sponzorima i medijima na nesebično podržanoj akciji darivanja krvi“ – rekao je Zvizdić i dodao da Klub „Željezara mladi veterani“ ima oko 200 članova, koji se redovno odazivaju na sve pozive i akcije, među  njima je i 10  žena.

Zvizdić je pojasnio da iz nostalgiji prema Željezari, Klub nosi ime „Željezara mladi veterani“, i radnika bivšeg giganta kojih u  klubu ima tek dvadesetak, dok su ostalo uglavnom sve mlađe osobe.

Predsjednik jdobrovoljnih davalaca krvi Crne Gore, Srbije i Republike Srpske Milutin Đurićić iz Loznice i član kluba „Tekeriš – Loznica“ pojašnjava zašto se klub kome on pripada zove Tekeriš.

- Prva transfuzija krvi na ovim prostorima urađena je u Tekeriškoj bici 1914. godine. Prijatelji iz  Nikšića bili su naši gosti na Preobraženje Gospodnje, gdje smo imali veliku zajedničku akciju darivanja krvi za Vojno-medicinsku akademiju iz Beograda. Ovo je nešto veliko jer svako onaj od 18 do 65 godina, žene do 60, napravi veliku stvar, kada dariva ovu dragopcjenu tečnost. U današnje vrijeme kada se živi brzo, dešavaju se mnogi nemili događaji, krvi treba dosta, zato smo mi tu da pomognemo – kaže Đurićić i dodaje da njemu danas nije bilo teško da u jednom pređe 350 kilometara, dođe u Nikšić na akciju darivanja krvi.

Na akciji darivanja krvi iz Zvečana na Kosovu došao je i Tomislav Katić koji ističe da je prvi put na akciji u Nikšiću.

- Zaista mi je drago što mogu da učestvujem na akciji koju organuzuje Klub „Željezara mladi veterani“ i moram da naglasnim da sam oduševljen sa organizacijom i odazivom. Veoma ja bitno da mi koji učestvujemo na ovim akcijama moramo i da promovišemo, kako bi se nama prdružilo što više dobrovoljnih davalaca krvi, jer nikad se ne zna, kada će i kome trebati ova dragocjena tečnost. Ja apelujem da se što više građana Crne Gore, Srbije i Republike Srpske pridruži ovakvim akcijama – kaže Đuričić koji ja za 40 godina 45 puta darivao krv.

Član Udružanja „Veliko srce“ Saša Likić iz Jagodine s akojim je došlo još četvoro humanitaraca prvi put u Nikšić, ističe da je sinoć spavao u manastiru Ostrog, što mu čini veliko zadovoljstvo.

- U Nikšić na akcijama darivanja krvi dolazim još od 2011 godine, gdje sam učestvovao na akcijama koje je organiozovao predhodni Klub Željezare. Drago mi je da naši klubovi drže tu saradnju i nadam se da će tako i da ostane. Iz Jagodine je došla jedna ekipa,  tri člana KDDK „Siki“- kaže Likić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. oktobar 2024 17:52