Ланџа, локација на којој је претходно планирана градња колектора / -дан онлине
22/12/2021 u 07:18 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Још није одређена локација за колектор у Даниловграду, а у априлу прва рата кредита од 200.000

Веома је сложена ситуација и захтијева брзу реакцију због посљедица које могу да наступе по Општину, Водовод и државу, јер је она корисник кредита од 5.700.000 еура, навела је Зорица Ковачевић

Прошле су скоро двије недјеље од када је на сједници Владе објављена информација о промјени локације за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода. Предсједница општине Зорица Ковачевић каже да још чекају да им из Владе пошаљу закључке у вези промјене локације за колектор, да се он не гради на Ланџи него у зони ЗИКС-а.

image

Зорица Ковачевић

-IVAN PETROVIC-IPE

– Ниједан документ немамо са сједнице Владе од када је информација објављена. Нико нас није звао, нити обавијестио, а речено нам је било да ћемо да учествујемо у радној групи комисије надлежног министарства. Чим добијемо закључке, морамо да предузмемо активности како бсмо упознали два извођача који су по правилима Европске банке међународним тендером изабрани да раде на колектору и изградњи и реконструкцији градске канализације, да објаснимо ситуацију, јер је пројекат завршен, а након тога да упознамо грађане шта нам је даље чинити. Затим планирамо да тражимо укључење Владе и свих политичких субјеката у држави и видимо на који начин и како ћемо из свега тога изаћи, због тога што је предузеће Водовод и канализација инвеститор, а ми смо практично корисници 50 одсто кредита од стране ЕБРД која је прекинула финансирање и ми до дана данашњег немамо обавјештење да је она отказала кредит у даљој процедури – казала је Ковачевић.

image

Нова локација колектора зона ЗИКС-а

-архива

Она је истакла да веома сложена ситуација захтијева брзу реакцију због последица које могу да наступе по Општину, Водовод и државу, јер је она корисник кредита од 5.700.000 еура.

– Ми смо преузели два и по милиона еура од Министарства финансија, прва рата од 200.000 еура нам доспијева у априлу. Овај међународни тендер био је расписан по правилима ЕБРД по жутом фидику, што значи да тај пројекат и тендерска процедура не важе за наставак радова, јер ми немамо ни утврђену локацију, пројектну документацију, студију о локацији, елаборат о заштити животне средине, немамо ни учешће локалне заједнице – објаснила је Ковачевић.

Све ће коштати много више

Ковачевић је истакла да нема шест километара од Даниловграда до ЗИКС-а како пише у информацији већ десет.

– Замислите да се десет километара води цјевовод главним путем без пројекта, документације, расписаног тендера, а да се све то утврди треба да идемо у промјену планске документације која захтијева одређени временски период. Све то кошта много више. Уколико све буде чисто, онда се улази у израду планске документације. Не пада ми напамет да мијењам планску документацију док се комплетна процедура око одређивања локације не буде испоштовала. Нећу да радим ништа на штету никога, док не видимо како ћемо из овога изаћи и који су нам потези у будућности – поручила је Ковачевић.

Истакла је да локацију морају да одреде стручњаци из те струке, а не комисија и Општина.

– Струка и планери морају да кажу гдје је та локација. Ако је Влада овом информацијом суспендовала локацију Ланџа, она мора да достави документ у којем се суспендује дио плана који се односи на ту локацију. Очекујемо да ће консултанти и двије фирме које су изабране на међународном тендеру покренути поступак раскида и арбитраже на судовима у Лондону и Бечу. Те људе мора неко да позове. Ми не можемо да позовемо извођача радова с којима имамо дневну комуникацију јер не знамо шта ћемо да им кажемо, немамо закључке – навела је Ковачевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:54