/ Фото: Приватна архива
21/10/2021 u 10:23 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Беранама се организује први женски марш на сјеверу Црне Горе

Марш ће се одржати под слоганом "И сјевер је женски".

У Беранама 21. новембра тачно у подне одржаће се први женски марш на сјеверу Црне Горе. 

Како су казале организаторке марша, ово окупљање ће се одржати под слоганом "И сјевер је женски".

Марш је дио фестивала "И литература има женско лице" који ће трајати од 19. до 21. новембра у овом граду на сјеверу. 

Заштитно лице и ПР фестивала Кристина Бабић казала је за Портал Дана да ће фестивал окупити жене различитог умјетничког сензибилитета са циљем афирмације њиховог дјела и величања њихове изузетности. 

- Фестивал ће, поред панел дискусија и трибина, представљања књижевног описа ауторки, снимања филма за потребе фестивала имати и једну новину, а то је марш. Екипа вриједно ради и припрема фестивал, а надамо се добром одзиву- поручила је Бабић. 

image
Фото: Приватна архива

Кристина очекује да ће успјети да помјере границу у погледу положаја жена у литератури и друштву макар мало даље него што је тренутно.

- Мали кораци чине разлику, а када се саберу постану већи него ми сами- навела је Бабић. 

Фестивал организује НВО "Полигон за женску изузетност- Софија", а финансира се из буџета Фонда за заштиту и остваривање мањинских права уи Црној Гори. Општина Беране је пријатељ фестивала. 

Према ријечима главне и одговорне организаторке фестивала Ребеке Чиловић, веома су поносни што је фестивал наставио да живи и истрајним и прегалачким радом успио да постане вриједан пажње не само у Црној Гори, већ и региону. 

image

Чиловић

Фото: Приватна архива

- Ове године угостићемо нека од најзначајнијих имена из региона попут Маје Солар, Маше Дабић, Адисе Башић, Јасенке Лаловић и Марије Вицковић. Њихов рад се везује за афирмацију женског писма- додала је она. 

Ове године ће се, како је нагласила, кроз пар панела пропитивати домети феминистичких доктрина у крајње патријахалним друштвима као што је, како тврди, црногорско. 

- Угостићемо и пјесникиње из Србије, БиХ, Хрватске, Сјеверне Македоније и Албаније. Кроз трибину "Религију и феминизам" показаћемо своју ангажовану страну. Што се тиче марша он има за циљ да покаже да регионална диспропорција је видљива у свему, па и у поштовању женских људских права- закључила је Чиловић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:08