СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ / - ФОТО: МИЛОВАН НОВОВИЋ
24/11/2021 u 17:14 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Бијелом Пољу представљена реализација осмомјесечног пројекта за жене са инвалидитетом

У протеклим мјесецима, у едукативним радионицама и трибинима учествовало је око 70 жена из рањивих категорија са подручја бјелопољске општине

На данас одржаној конференцији за новинаре, Удружење за подршку особама са инвалидитетом у сарадњи са жеснком невладином организацијом „Енниса“, представило реализовани пројекат „Превенција, најбољи избор за жене са инвалидитетом“. Уз финансијску подршку Комисије за расподјелу средстава невладиним организацијама Општине Бијело Поље, протеклих мјесеци реализовали су низ едукативних радионица и трибина, у којима је учествовало око 70 жена из рањивих категорија са подручја бјелопољске општине.

Самир Губеринић, предсједник Удружење за подршку особама са инвалидитетом, казао је на завршној конференцији да је ово први пројекат овакве врсте, који се тиче здравља жена са инвалидитетом.

-Јасни су  из самог назива пројекта његови циљеви. То је  прије свега побољшање здравственог стања жена са инвалидитетом, али и осталих жена из рањивих група, прије свега оних са сеоског подручја. У оквиру пројекта орагнизоване су едукативне радионице, а одзив је био јако добар, посебно што су активности реализоване у доба пандемије коронавируса-казао је Губеринић, додајући да су имали изузетно добру сарадњу са Домом здравља, са којим су и потписали меморандум о сарадњи.

-Радионице, као и трибину којом смо обиљежили Међународни мјесец борбе против рака дојке, водили су љекари, др Аднан Стриковић и др Снежана Јеремић, који су о репродуктивном здрављу разговарали са учесницама. Такође, израдили смо и едукативне брошуре, летке и флајере, које смо дијелили суграђанима“, саопштио је предсједник Удружења за подршку особама са инвалидитетом, поручујући да ће бити задовољни ако бар једна жена  спаси свој живот и здравље превентивним прегледом.

Велизар Божовић, координатор пројекта, казао је да је задовољан свим реализованим активностима и да је одзив жена  био сјајан, што је и најважније, тако да смо успјели да остваримо циљ-казао је он, а Нада Ћетковић из Канцеларије за особе са инвалидитетом Општине Бијело Поље указала на важност пројекта „Превенција, најбољи избор за жене са инвалидитетом“, поручујући да је дао квалитетне резултате.

-Удружење за подршку особама са инвалидитетом, не само кроз овај, већ и кроз бројне друге пројекте ради на унапређењу положаја ОСИ у Бијелом Пољу и у том погледу завређује све похвале“, рекла је Ћетковић.

Она је казала да је Општинска Комисија за расподјелу средстава невладиним организацијама препознала значај овог пројекта, те да га је из тих разлога финансијски подржала.

-Кроз све овај пројекат и активности видимо тај континуитет заједничког рада и сарадње. Такође, и Канцеларија за особе са инвалидитетом има изузетно коректну сарадњу са свим организацијама, а та сарадња и њено унапређење предвиђено је и Локалним планом акције за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости“, навела је Ћетковић.

Вриједност пројекта „Превенција, најбољи избор за жене са инвалидитетом“ је 4.668 еура, а реализован је протеклих осам мјесеци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:25