Протест мјештана Пјешиваца / -Б.Б.
23/01/2022 u 06:18 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Богетићима одржан протест мјештана пјешивачког краја: Стубица неће бити мјесто за прераду отпада

Нека дође Ковачевић да види ове зидине из којих вире пушкарнице одакле су наши преци бранили своја огњишта. Прорадили су нам гени да и ми бранимо, нећемо пушкарницама, али хоћемо нашим тијелима - истакао је Милорад Никчевић

Протестним окупљањем у Богетићима мјештани Пјешиваца упозорили су Општину Никшић и Министарство екологије, урбанизма и просторног планирања да неће дозволити градњу Регионалног рециклажног центра у том крају. Отпад из осам општина требало би да се прерађује у пјешивачком селу Стубица о чему су мјештани, како тврде, сазнали из медија.

image

Локација у Стубици намијењена за градњу Регионалног рециклажног центра

-Б.Б.

- Нисте нас упознали ни са методологијом по којој сте баш Стубицу изабрали при чему у постојећој планској документацији нема законског основа за ту намјену. Изаберете неку другу локацију, а знајући да је територија општине по површини једна од највећих у бившој Југославији тврдимо да има мјеста гдје људска нога није згазила више од 30 година за разлику од Субице која је толико прометна с обзиром на транзит, на вјерски туризам и на то да ће ту у догледно вријеме излазити магистрала Будва-Жабљак која је већ у изградњи - поручио је Мијо Шкулетић.

image

Протест на Богетићима

-Б.Б.

Он је рекао да су на недавном састанку са предсједником Општине Марком Ковачевићем добили "површне и неувјерљиве одговоре", али да охрабрује његова констатација да Стубица није дефинитиван избор. Траже на увид студије и састанак са стручњацима који су Стубицу означили за прераду отпада. Шкулетић је нагласио да се мјештани Пјешиваца баве сточарством, пољопривредом и пчеларством, те да је овај крај препознат по вјерском туризму због Манастира Острог а, како је рекао, у близини Стубице је више извора.

-Имамо педесетак узорних домаћина који имају и мини фарме. Климатски услови за све то су богом дати и управо сам ја као и сви присутни против изградње центра, рекао је Момо Контић из села Повије.

image

Ђорђије Манојловић

-Б.Б.
Манојловић: Биће организована јавна расправа

Секретар Секретаријата за уређење простора и заштиту животне средине Ђорђије Манојловић казао је да је релевантна Комисија оцијенила да је Стубица по свим законским и еколошким критеријумима најодговарајућа локација.

-У министарству се ради документација, биће организована и јавна расправа и након тога ће се се донијети коначна одлука о локацији. У Стубици ће се градити фабрика за прераду смећа, и неће ту бити никаква депонија, рекао је Манојловић најављујући за уторак долазак представника холандске фирме са којом ће сређивати депонију Мислов до.

Руководство Мјесне заједице Богетићи биће изабрано наредне седмице, а Марко Ковачевић је предложио да представник ког изаберу учествује у раду Комисије која припрема јавни позив за Рециклажни центар.

Милорад Никчевић је казао да Стубица јесте расељена, али су бројни они који желе да се врате на имања, а то неће урадити ако се изгради Рециклажни центар.

-Нека дође Ковачевић да види ове зидине из којих вире пушкарнице одакле су наши преци бранили своја огњишта.Прорадили су нам гени да и ми бранимо, нећемо пушкарницама, али хоћемо нашим тијелима - рекао је Никчевић чија је кућа 200 метара од изабране локације за Регионални рециклажни центар.

Мјештани сумњају и да ће се у Стубици поред центра одлагати и вишак отпада са депоније Мислов до, а не вјерују ни у обећања да ће објекат бити у складу са највишим еколошким стандардима.

-Учитељ сам, водио сам ђаке у Рециклажни центар на Конику, али смо их морали након пет минута повући из тог објекта. Отворени смо за разговоре са Општином и гледамо да на неки разуман начин изађемо из ове кризе која је створена не нашом вољом - нагласио је Митар Маговчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 01:33