илустрација
23/07/2021 u 19:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Будви око 48.000 туриста

Најбројнији туристи смјештени у собама и апартманима будванских приватних издавалаца су из Србије, Русије, Украјине, Босне и Херцеговине (БиХ) и Македоније

У Будви, према посљедњим подацима локалне Туристичке организације (ТОБ), борави око 48 хиљада гостију, што је на нивоу 83 одсто у односу на исти период 2019. године. Из ТОБ-а су казали да од укупног броја туриста, око 47 хиљада чине странци.

-У колективном смјештају борави 15,6 хиљада гостију, што је чак девет одсто више у односу на 2019. годину, док у индивидуалном, односно приватном смјештају, борави више од 31 хиљада гостију, односно 75 одсто у односу на исти период од прије двије године- наводи се у саопштењу.

Најбројнији туристи смјештени у собама и апартманима будванских приватних издавалаца су из Србије, Русије, Украјине, Босне и Херцеговине (БиХ) и Македоније, док су у хотелима, осим поменутих тржишта, у значајном броју присутни и гости из Израела, Казахстана, Француске, Пољске, Турске и Нјемачке.

-Поред традиционално добрих посјетилаца, Будву све чешће посјећују и туристи из других далеких земаља попут гостију из Аустралије, Азербејџана, Чилеа, Египта, Етиопије, Филипина, Јапана, Кеније, Колумбије, Малдива, Мексика, Перуа, Саудијске Арабије, Тајланда, Уједињених Арапских Емирата, Вијетнама, Зимбабвеа- прецизирали су из ТОБ-а.

Јулски подаци су, како су казали, добри показатељи и одлични предуслови за наставак позитивних трендова, о чему говоре и оптимистичне најаве будванских хотелијера за август, али и постсезону, када ће цијене ноћења са доручком и даље бити приступачне и кретаће се од 30 ЕУР у хотелима са три звјездице, па до 75 и више ЕУР у хотелима са пет звјездица.

Реагујући на посљедње епидемиолошке мјере које до 2. августа привремено забрањују рад дискотека и ноћних клубова на отвореном и затвореном, из ТОБ-а су казали да завидан број туриста, који ових дана бораве у том граду, говори о препознатљивости Будве као најзначајније туристичке дестинације Црне Горе.

-Желимо да се придружимо апелу релевантних институција о важности вакцинације и поштовању свих епидемиолошких мјера, да бисмо након 2. августа поново, под одређеним условима, ставили туристима на располагање све садржаје по којима је Будва препозната, а који су прије свега интересантни млађој популацији- рекли су из ТОБ-а.

Како су оцијенили, важно је да се заједно са свим туристичким посленицима града пошаље порука бројним туристима да је Будва и даље сигурна дестинација и да нуди широк распон свих садржаја.

Свим туристима, којима је ПЦР тест потребан за повратак у матичну земљу, у будванском Дому здравља је обезбијеђено бесплатно тестирање. Протоколом Министарства здравља је предвиђено да се гости који се евентуално разболе од вируса Цовид-19 у Црној Гори, а захтјевају болничко лијечење, могу лијечити бесплатно, односно о трошку државе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 12:15