На Шкверу локали пуни туриста / фото: К.М.
25/07/2021 u 06:50 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Херцег Новом најизраженији недостатак стручне радне снаге: Конобари отишли за Хрватску

Прескачу нас сви. И македонска радна снага и радници из Србије. Једноставно прескачу Црну Гору и иду за Хрватску, гдје се више може зарадити, каже угоститељ Веселин Кривокапић

Дуго чекање за столом да се буде услужен, а онда и очајничко махање да се конобар дозове како би се платио раучун овог љета је чест призор у херцегновским угоститељским објектима који доводи до очајања како домаће тако и иностране госте. Да ли је проблем у томе што конобар увијек гледа у страну, сасвим супротну од машућег очајника, или што им је преко главе да изигравају канадере, или што имају исто име "Извини", или је напросто проблем у недовољном броју запослених.

image

Градски тргу и локали на њему

фото: К.М.

Херцегновски угоститељи са којима смо разговарали кажу да је проблем радне снаге увијек био присутан, али да је ове године посебно сложен јер су људи отишли да раде на дестинацијама које им омогућавају бољу егзистенцију, попут сусједне Хрватске. Истичу, да је након прошлогодишње паузе у раду, узроковане пандемијом вируса короне, радна снага која је стизала из региона у Херцег Нови, отишла да ради у земље ЕУ које су далеко конкурентније када је ријеч о заради. Како тврде угоститељи, највећи је проблем доћи до стручне радне снаге.
Власник једног од локала Немања Кривокапић каже да има једног професионалног конобара, а да су остало млади Новљани малтене без искуства.

image

Никола Кривокапић

фото: К.М.

- Ријеч је о омладини која жели да ради и заради неки новац у паузи док факултети не раде, како би платили школарину, смјештај, књиге и слично. Никада млађу екипу нисам имао. Имам два конобара који имају свега по 16 година. То су добри момци који желе да раде и наши су мјештани, из Зеленике и Бијеле. Наравно да им треба дати шансу.
А када хоће да се радити, све се може научити. Већину чини особље старости око 20 година - каже Кривокапић и додаје да су земље ЕУ далеко конкурентније по питању плата сезонских радника. Хрватска, са којом Херцег Нови спајају два гранична прелазе, привлачи највећи број сезонаца, цијелог региона. Угоститељ Ђуро Цвјетковић потврђује ову констатацију.
- Радници из региона, који су долазили нама, сада су пошли у друге дестинације. Колико пратим, највише их је пошло у Хрватску. Ове сезоне једва смо се скрпили што се тиче радне снаге - констатује Цвјетковић.

Зарада пар стотина еура, бакшиша готово да и нема

Услови рада сезонаца у угоститељству, зависи од објекта до објекта. Конобари са којима смо разговарали, кажу да се зараде крећу до пар стотина еура мјесечно, те да бакшиша готово нема или је минималан. Наводе, да је оно што они нуде максимум за обим посла који раде, а који није мали, јер често један конобар мора да опслужује цијелу терасу. Сматрају, да се овај проблем мора рјешавати системски.

Представник Завода за запошљавање Зоран Лучић каже да су им 24 послодавца упутило 29 налога за посредовање којима су тражили 47 радника.

- Упутили смо им 218 лица од којих је 79 прихватило запослење - каже Лучић.

image

Зоран Лучић

фото: К.М.

Угоститељ Веселин Кривокапић каже да би можда рјешење требало тражити и школском систему и стимулансу државе.
-Из Завода за запошљавање, кажу да на бироу постоји 5.000 завршених конобара, а да од тог броја 2.500 њих уопште не раде свој посао, а дефицитарна су радна снага. Тај омјер у куварству је нешто мањи. Овакво стање како је сада, је веома тешко. Прескачу нас сви. И македонска радна снага и радници из Србије. Једноставно прескачу Црну Гору и иду за Хрватску, гдје се више може зарадити - каже Кривокапић.
Да ли ће систем покушати да ријеши овај евидентан проблем, остаје да се види. До тада у херцегновским локалима млади "канадеришу", а стручнији одлазе трбухом за крухом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:09