Свету литургију служили митрополит Јоаникије и владика Димитрије / -Фото РТ ХН
16/08/2024 u 08:44 h
Ljiljana ČelebićLjiljana Čelebić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Herceg Novom obilježena slava osnivača grada

U prisustvu velikog broja građana, predstavnika Opštine Herceg Novi, Trebinja i drugih gradova јuče je obilježena slava osnivača grada Herceg Novi – praznik prenos moštiju Svetog arhiđakona Stefana.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i arhiepiskop mostarsko-trebinjski, mitropolit zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski Dimitrije sa sveštenstvom.

– Sabrasmo se da proslavimo praznik i slavu osnivača grada Herceg Novog. Nekada davno, prije 642 godine, ban Tvrtko Kotromanić riješio јe da osnuje ovaj grad i posveti ga Sv. provmučeniku Stefanu, koji je bio naslljednik svetorodne dinastije Nemanjića, a ban Tvrtko porijeklom po ženskoj liniji od Nemanjića smatrao je sebe nasljednikom velikih i svetih vladara, iz svetorodne loze Nemanjića. Zbog toga je uzeo Sv. Stefana za zaštinika svoga doma i dinastije i posvetio mu ovaj grad, koji se kasnije nazvao Herceg Novi - podsјeti јe mitropolit Joanikije, a prenosi Radio televiziјa Herceg Novi.

image

Уручење ордена

-РТ ХН

On јe pozdravio vladiku Dimitrija,sveštenike, predsjednike opština Herceg Novi Stevana Katića i Trebinja Mirka Ćurića, konzula Republike Srbije Miću Rogovića i vjerni narod.

Šabanović odlikovan ordenom Sv. Petra drugog Lovćenskog Taјnovidca

Mitropolit Joanikije odlikovao je ordenom Sv. Petra drugog Lovćenskog Tajnovidca, drugoga stepena Zorana Šabanovića. Prilikom čitanja Gramate za visoko priznanje Mitropolije crnogorsko - primorske arhijerejski namjesnik Obren Jovanović obrazloži јe da јe Šabanović oldikovan za ljubav prema svetinjama i naročito za uređenje konaka Manastira prepodobnomučenice Paraskeve Rimljanke na Bunovićima.

- Neka bude srećna slava ovome gradu, našem gradonačelniku, cijeloj upravi ovoga grada i svim ljudima, koji ovdje žive, neka Gospod molitvama Sv. Stefana, daruje zdravlje, mir, napredak i svaku sreću i radost - poručio je mitropolit Joanikije.

Mitropolit zahumsko-hercegovački Dimitrije u besjedi јe istakao važnost vjere u svakom čovjeku, dobrote i ljubavi koja, kako јe rekao, u čovjeku raste ako radi i stvara sa Hristom u srcu.

– Ljudskom biću, po nekom neizmjernoj i tajanstvenoj promisli ostavljena je sloboda. Bog je rizikovao sa čovjekom, a neko lijepo kaže ko ne rizikuje, taj i ne voli. Ne može se pojaviti ljubav na silu, ona uvijek podrazumjeva slobodan odgovor, odziv i zato nas je Bog stvorio ovakve, slobodne. Čovjek je stvoren po slici i prilici Boga, stvoren za saborovanje, zajedništvo, za ljubav - istakao je, između ostalog, vladika Dimitrije

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 23:51