Средњошколци разговарали о демократским вриједностима / -Пресс служба
12/04/2022 u 06:20 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Херцег Новом одржан сусрет са младима „Youth talks”: Отворена дискусија о темама које се тичу ЕУ

Сусрет је отворио Кристијан Тимоније, амбасадор Француске у Црној Гори, поруком да је „младост дио наше заједничке будућности у Европској унији”

У организацији амбасаде Француске у Црној Гори и Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO), те подршку херцегновског Секретаријата за културу и образовање, у Херцег Новом је одржан сусрет са младима "Youth talks". Сусрет је отворио Кристијан Тимоније, амбасадор Француске у Црној Гори, поруком да је "младост дио наше заједничке будућности у Европској унији". Догађају у Дворани Парк присуствовало је тридесетак ученика Средње мјешовите школе "Иван Горан Ковачић", Гимназије Котор, Средње школе "Младост" из Тивта и штићеници Дјечијег дома "Младост" из Бијеле. Они су имали прилику да о питањима ЕУ отворено разговарају са амбасадором Тимонијеом, представницима амбасада Чешке, Мађарске и Словеније, као и Регионалне канцеларије за сарадњу младих. Теме су биле демократске вриједности, интеркултурални дијалог, људска права и сарадња у мултикултуралном друштву. Сусрет је уприличен поводом предсједавања Републике Француске Савјетом Европске уније, које је актуелно током ове године.

– У складу са утврђеним приоритетима предсједавања, Француска ће у наредном периоду имати за циљ да предузме акције и покрене више европских омладинских пројеката, саопштили су из Regional Youth Cooperation Office – RYCO, која је партнер француског предсједништва у области сарадње младих у региону Западног Балкана. Наглашавају да "Youth talks" жели да окупи младе људе узраста од 15 до 25 година, који долазе из различитих крајева Црне Горе и припадају различитим етничким, националним и вјерским групама.

Промовишу дух помирења и сарадње у региону

Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO) је међувладина организација успостављена од стране премијера шест влада земаља Западног Балкана 2016. године у Паризу, са циљем да промовише дух помирења и сарадње међу младим људима у региону кроз програме омладинских размјена. Мисија ове организације огледа се у подршци иницијативама које промовишу помирење, регионалну мобилност младих и сарадњу, учешће у друштвеном и политичком животу, тежећи свеукупном јачању регионалних веза, као и доприносу свим реформским процесима у оквиру европског интеграционог процеса.

Догађај у Херцег Новом био је први у низу, а услиједиће сусрети у Улцињу, Пљевљима и Беранама.

– Главна карактеристика "Youth talks" је отворена и интерактивна дискусија о темама које се тичу Европске уније са представницима амбасада ЕУ у Црној Гори и RYCO. Кроз јединствени програм активности слободног дијалога са представницима амбасада држава чланица ЕУ, представницима амбасаде Француске у Црној Гори и локалне канцеларије RYCO, млади ће добити прилику да се директно обрате доносиоцима одлука и сазнају више о ЕУ, њеним вриједностима, као и доступним могућностима – наводе организатори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 08:06