Подршка пољопривреди увећана за 100 одсто, зграда Општине Шавник / -Б.Б.
10/01/2022 u 06:46 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шавник: У изборној години буџет историјског максимума - 3,8 милиона

Буџет је планиран у складу са потребама и сва давања су усмјерена тамо гдје је најпотребније и гдје је заказала помоћ државе, конкретно у сфери пољопривреде, истиче Југослав Јакић, предсједник Oпштине

У односу на минулу годину шавничка општина ће у овој имати на располагању за 700.000 еура већи буџет. Градска каса ове поддурмиторске вароши у текућој години планирана је на износ од 3,8 милиона еура, што је, по оцјени предсједника Општине мр Југослава Јакића, историјски максимум. Капитални буџет, каже Јакић у разговору за "Дан", обухвата више од 52 одсто укупних средстава, а текући издаци су 47,81 одсто. Историјски максимум буџетских средстава "долази" у изборној години, али први човјек Општине категоричан је у оцјени да је општинска каса искључиво развојна, те да се у многоме не разликује од оне из минуле године, која није била изборна. Локални избори у Шавнику требало би да буду одржани у мају, а власт у том граду иначе већ годинама уназад има Демократска партија социјалиста (ДПС) чији је Јакић представник.

image

Југослав Јакић

-Б.Б.

– Позвали смо грађане да учествују у изради буџета, a имали смо неке предлоге који су разматрани, од којих су неки и уврштени у овогодишњи буџет – истиче Јакић.

Капитални буџет износиће скоро два милиона еура, од чега су за локалну инфраструктуру планирана око 1,3 милиона, за грађевинске објекте 320.000, за опрему 183.000, инвестиционо одржавање 95.000, а за остале капиталне издатке 70.000 еура. Из капиталног буџета санираће локалне путеве, градити водоводе и вјештачке акумулације, а 200.000 еура планирано је да издвоје за прву фазу пројекта градње стамбене зграде у Шавнику.

У плану развој здравственог и рекреативног туризма

У Шавнику ће и ове године наставити са уређењем града – санацијом фасада и озелењавањем, а планирана је и градња Омладинског центра и, у сарадњи са Фудбалским савезом, и мањег стадиона јер је циљ да са сусједном општином Жабљак, са којом као и са неколико хотелских ланаца преговарају, развијају здравствени и рекреативни туризам.

– Важно нам је да почне градња ХЕ "Комарница", а имамо и интересовање озбиљних инвеститора за градњу вјетро и соларних паркова на подручју наше општине. Надамо се да ће реализација та два-три пројекта, која су у најави и о којима ми већ неко вријеме разговарамо, заиста допринијети да врло брзо слика Шавника буде другачија и да се наш град може позиционирати на мапи Црне Горе као изузетно важно мјесто што се тиче пољопривреде, енергетике и туризма – категоричан је Југослав Јакић.

Текући издаци у овој години износиће 1,8 милиона еура, а у тој буџетској ставци је и 220.000 еура којим ће субвенционисати пољопровредну производњу. Јакић истиче да је та подршка у односу на 2021. годину увећана за 100 одсто. Планирали су, истиче он, и подршку образовању, младим, социјално угроженим, као и старијој популацији, а све у циљу да сачувају становништво и спријече миграције.

– Буџет је планиран у складу са потребама становништва. Сва давања су усмјерена тамо гдје је најпотребније, онамо гдје је заказала помоћ државе, а да није заказала, ми, рецимо, не бисмо имали потребу да у овој години за подршку пољопривреди опредјељујемо 220.000 еура. Мислим да ми у Шавнику немамо толико простора да можемо калкулисати изборним циклусима и годинама. И позиција и опозиција морају бити на истом фону, да се сачува ово овдје становништво, да се унаприједие и производња и привреда и сви сегменти живота у Шавнику. А што се тиче тога ко ће вршити власт у наредном периоду, грађани ће препознати ко то може најбоље урадити и ко ће се најбоље залагати за њихове интересе – сматра Јакић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:17