Публика уживала / фото: М.Н.
19/07/2021 u 06:50 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У кући Риста Ратковића одржано мултимедијално вече „Стари Котор у Бијелом Пољу“

Котор и Бијело Поље повезује једна прелијепа прича још из периода прије Првог свјетског рата, а то је прича о тадашњим трговцима Абазу и Ђуру који су имали собе један крај другог, које и дан данас њихови потомци чувају, истакао је Кемал Мусић

Мултимедијално вече "Стари Котор у Бијелом Пољу", у организацији Центра за очување и развој културе мањина Црне Горе и Јавне установе Ратковићеве вечери поезије, а уз подршку туристичких организација Котора и Бијелог Поља, одржано је у родној кући Риста Ратковића. Казивањем о бокешким предањима, Добротској чипки, ботунадама, учешћем клапа, бокешким фолклорним играма и другим програмским сегментима, бјелопољској публици дочаран је дух древног Котора и богата традиција Боке Которске. Циљ умјетничког програма, којим је настављена манифестација "Сви смо Црна Гора – богатство различитости", јесте промоција и очување богатства и вриједности културе, традиције и специфичности мањинских националних заједница.

image

Представљени ручни радови и добротска чипка

фото: М.Н.

– Циљ ове манифестације је да укаже на културе мањинских националних заједница и то као неодвојиви дио богате црногорске културне баштине. Такође, овим програмом желимо да дамо допринос јачању споне између сјевера и југа, да се дах приморја осјети овдје у Бијелом Пољу, као центру сјеверног региона – казао је директор Центра за очување и развој културе мањина Салко Лубодер.

Отварајући манифестацију он је додао да се посредством културе и умјетности људи боље упознају, "а када се боље познајемо, боље ћемо се и разумјети".

image

Клапа Мариси

фото: М.Н.

Бијело Поље, као мултикултурални и мултинационални град, увијек се радује оваквим програмима, а и кућа Риста Ратковића увијек је отворена за манифестације овог типа, казао је директор ЈУ Ратковићеве вечери поезије Кемал Мусић.

– Котор и Бијело Поље повезује једна прелијепа прича још из периода прије Првог свјетског рата, а то је прича о тадашњим трговцима, Абазу и Ђуру, који су имали собе један крај другог, које и дан данас њихови потомци чувају. Тај пријатељски однос је тардиционалан, а ми настављамо да га његујемо оваквим умјетничким програмима– истакао је Мусић.

И Бијело Поље има чиме да се поноси

Директорица ТО Бијело Поље Виолета Обрадовић казала је да и град подно Оброва има шта да покаже и чиме да се поноси.

– Имамо ми овдје цркве Светих апостола Петра и Павла, гдје је писано Мирослављево јеванђеље али и велики број других вјерских објеката који су за понос. Ускоро завршававамо и два капитална пројекта, од којих је један Ђаловића пећина са жичаром, а други ски центар Цмиљача. Бићемо једно од најпрестижнијих мјеста на сјеверу Црне Горе када су туристичке посјете у питању – казала је Обрадовић.

У програму су учествовали клапа "Мариси", Мила Мошков, Фолклорни ансамбл КЦ "Никола Ђурковић" и Долорес Фабиан, а бјелопољску публику поздравили су и представник Туристичке организације Котора Мирза Крцић и дирекотрица ТО Бијело Поље Виолета Обрадовић.

Програми манифестације "Сви смо Црна Гора – богатство различитости", коју је водио новинар Миомир Марош, а коју је још прошле године покренуо Центар за очување и развој културе мањина Црне Горе, биће настављени и у другим црногорским градовима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:28