Ђеновићи приобаље / К.М.
14/07/2021 u 08:50 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У МЗ Ђеновићи несаниран колектор ружи слику овог туристичког мјеста

На неколико локација евидентна су улегнућа и оштећења путне инфраструктуре, због којих мјештани већ дуго негодују

Љето је у Ђеновиће ушло уз звуке фешти, али и даље проблематичан колектор, који, како су у више наврата наводили из предузећа Водовод и канализација, не може бити технички примљен јер је лоше изведен.
Међутим, предсједник МЗ Милош Бојанић ипак је оптимиста. Госте дочекују на ривијери, уз традиционалну клапску музику, надалеко чувену Мјесну музику Ђеновић, приганице, бокешке делиције и још чувеније гостопримство. Бојанић каже да су све феште овога љета финансирали из буџета МЗ, али да ће организација будућих зависити од ангажмана Туристичке организације, од које очекује већу агилност.

image

Милош Бојанић

К.М.

Према његовим ријечима, посјета туриста Ђеновићима засад је задовољавајућа и сви се надају да ће таква бити и сезона.
Капацитети у приватном смјештају су спремни, угоститељи и закупци плажа такође спремно дочекују сезону, а очекивања су позитивна.
– Немам податак о тачном броју гостију, али протеклих десетак дана имали смо пораст броја гостију. Сада их је вјероватно због смјене нешто мање, али се надамо да ће сезона бити приближна 2019. што би послије пандемије било одлично – истиче Бојанић.
Каже да се у просјеку дневно пријави стотињак гостију те да је тренутна посјета на нивоу 2019. године можда 20 одсто слабија.
Међутим, поред уређених смјештајних, плажних и других капацитета, ружан оквир за слику овог туристичког мјеста представљају несаниране рупе на приобалном путу, са којима Ђеновићи улазе у главну туристичку сезону.

image

Улегнућа на приобаљу због колектора

К.М.

На неколико локација евидентна су улегнућа и оштећења путне инфраструктуре, због којих мјештани већ дуго негодују. Оштећења се налазе између локала Сидро и Ел Пресиденте као и код ресторана Наутица.
– Предали смо захјев локалној управи, односно надлежном секретаријату који је одобрио радове. Чекамо да се распише тендер, а суштина је да је сада неопходна само санација, а касније већи захвати јерколектор на ривијери вјероватно није добро урађен. Стављен је ситни пијесак који море односи, а пошто асфалт испод нема подлогу стварају се рупе – објаснио је Бојанић.

Важни пројекти

Уградња јавне расвјете и дренажа гробља су два важна пројекта која су реализована у МЗ Ђеновић, а ријеч је о заједничкој акцији локалне управе и ове МЗ.
– Веома је важно што је освијетљен дио улице изнад гробља јер се ту налазе туристички објекти, а надамо се и новим инвестицијама. На тај начин допринијећемо развоју Ђеновића – казао је Бојанић. Истиче да ништа мање није важно ни проширење гробља уЂеновићима.
– То је био велики проблем јер су гробнице плавиле. Пројекат је урадила Агенција за изградњу и развој Херцег Новог, а финансирала МЗ Ђеновићи и Општина Херцег Нови, казао је Бојанић, наводећи да је планирано проширење гробља, за шта је потребно откупити околне приватне парцеле.
У сарадњи са локалном управом завршили су и пројекат уређења игралишта код зграде Солидарности.


Наводи и да је Морско добро обећало да ће о свом трошку замијенити 55 стубова јавне расвјете, што би требало да се ради по хитном поступку.
У наредном периоду, како додаје, Морско добро урадиће и марину у којој ће мјештани моћи да вежу пловила дужине 5 до 6 метара, који су приликом изградње Портонови комплекса остали без мјеста за вез. Мјесној заједници, односно власницима пловила би уз годишњу накнаду од 150 еура, било уступљено око стотињак везова. Муло би требало да се гради испод некадашњег Дома пензионера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:45