/ Никшић- фото: Дан
19/05/2021 u 13:34 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Никшићу ограничити брзину и увести додатне семафоре

У самом центру града гдје се налазе зграде Општине, Суда, банака, супермаркета, Градске пијаце превелика је концентрација возила, а врло мало простора за паркирање, па се морају пронаћи адекватна рјешења, навео је Ковачевић

У Никшићу је неопходно увести ограничење брзине 30 километара на сат посебно у близини школа и на фрекфентним локацијама увести свјетлосну сигнализацију, саопштено је из општинске управе. Предсједник Општине Никшић, Марко Ковачевић, рекао је то на Зоом конференцији поводом шесте Глобалне Уједињених нација недјеље безбједности на путевима, која се обиљежава од 17. до 23. маја, а којој су присуствовали и градоначелници Београда, Скопља и замјеница градоначелника Тиране. Конференција је, како је наведено, посвећена стварању квалитетног правног оквира и одличивању о ограничењу брзине до 30 километара на час у урбаним срединама, прије свега у близини школа.

Ковачевић је образложио да је у Никшићу неопходно увести таква ограничења и унаприједити свјетлосну сигнализацију, јер се од великог броја основних и средњих школа у ужем градском језгру излази на булеваре са четири траке, гдје је фрекфентнији и гушћи саобраћај и то представља опасност по дјецу.

- У самом центру града гдје се налазе зграде Општине, Суда, банака, супермаркета, Градске пијаце превелика је концентрација возила, а врло мало простора за паркирање, па се морају пронаћи адекватна рјешења- навео је Ковачевић.

Како је истакао, учесници у саобраћају из улица Народних хероја, Новака Рамова, Јосипа Сладеа које излазе на булевар Вука Мићуновића имају проблем укључења у саобраћај, тако да је и на тој локацији потребно поставити неопходну саобраћајну сигнализацију

Према његовим ријечима, неопходно је проширити улицу Вука Караџића, како би се обезбиједила што већа сигурност у саобраћају. Ковачевић је као један од кључних проблема у Никшићу означио непостојање бициклистичке стазе и адекватне пјешачке зоне.

- Општина Никшић ће се потрудити да примијени све добре праксе, понуди нова решења, а свакако ће се залагати и за смањење брзине у рејонима школа и густо насељених мјеста на 30 километара на час, као и за примјену Стокхолмске декларације- рекао је Ковачевић на тој конференцији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 11:19