Дани меда у Никшићу / -Шапурић
20/09/2021 u 06:29 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Никшићу отворена традиционална манифестација „Дани меда“ - Пчеларство се исплати

На платоу испред Робне куће своје производе изложило је више од двадесет произвођача, а, осим меда, у понуди је било и разних љековитих препарата на бази биља и пчелињих производа

Сваког септембра у протекле готово три деценије Никшић је домаћин пчеларима, како из тог града, тако и из других црногорских општина, али и колегама из региона који су учесници традиционалне манифестације "Дани меда" у организацији локалног Удружења пчелара. Ове године на платоу испред Робне куће своје производе изложило је више од двадесет произвођача, а, осим меда, у понуди је било и разних љековитих препарата на бази биља и пчелињих производа.

Како је казао пчелар Драгољуб Шапурић, суша је умногоме утицала на приносе ове године, али се ипак не могу пожалити.

image

Драгољуб Шапурић из Требиња

-Шапурић

– Имали смо прољетос један кишни и хладни период, па је наступила суша. Не смијем рећи да нисам задовољан, било је можда од 10 до 15 килограма меда по кошници, није како би требало али се уклапамо у то, истакао је Шапурић за "Дан".

Пчеларством се бави на релацији од села Црквице у Бањанима код Никшића, па до Требиња и Лебршника у Плужинама. На те три локације смјештено је око 75 пчелињих друштава, а као најбољи мед показао му се прољећни са херцеговачког подручја.

– Лијеп је ово хоби и упркос томе што је захтјеван њиме се бавим више од 20 година. Треба млађе подучавати пчеларству, да се традиција не прекида па се трудим да што више укључим породицу, посебно унука. Вјерујем да ће преузети ово од мене, казао је Шапурић.

Из Бајица у околини Цетиња последњих шест година Јован Јовановић је редован учесник никшићког сајма меда. Каже да је то лијепа прилика да се друже с осталим произвођачима и размијене искуства, али и да се понешто прода. Цијена по килограму, сматра он, јесте висока али с обзиром на квалитет требало би да буде и већа.

image

Јован Јовановић са Цетиња

-Шапурић

– На нашим просторима производи се висококвалитетан мед. Цијена је висока за наше потрошаче, посебно оне са ниским примањима попут пензионера, али свака роба нађе свог купца, рекао је Јовановић.

Прва продавница пчеларске опреме

Пензионер из Никшића Слобо Радовић неизоставни је учесник манифестације у свом граду. Пчеларством се бави дуже од 30 година и у његовом асортиману су бројни производи од меда. Однедавно у својој кући у насељу Оштровац Радовић је отворио и радњу за продају пчеларске опреме, прву те врсте у Никшићу.

– Осим производа од меда, данас смо ту и да промовишемо продавницу. Сада пчелари у Никшићу имају гдје да купе оно што им је потребно, а иначе су то куповали углавном у Подгорици, један је чак ишао у Пљевља, казао је Радовић.

Овогодишњим приносом каже да није задовољан, а кошнице су му у Богетићима код Никшића.

– Пчелињак издижем у село Борковићи у Пивској планини и тај мед је заиста диван. Буде лоших година, попут ове, а има и оних добрих, такав је сваки посао, некад иде боље, некад слабије, истакао је Радовић.

image

Слобо Радовић из Никшића

-Шапурић

Оно што меду са црногорског поднебља фали, истакао је он, јесте брендирање и то би требало у што краћем року урадити.

– Локална удружења, Савез пчеларских организација и министарство раде на промоцији, али што се бренда тиче, мислим да би о томе већ требало да се размишља и темељно ради с обзиром на то да имамо разноврсну понуду и специфичан, висококвалитетан мед, сматра Јовановић.

Ове године принос у његовим кошницама био је од 15 до 20 килограма меда, па наглашава да је задовољан с обзиром на временске прилике.

На "Данима меда" највише је било Никшићана који се труде да из године у годину прошире своје производне асортимане и креирају цијене које ће бити колико-толико прихватљиве купцима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:53