U Nikšiću počela ljetnja škola srpskog jezika i kulture za strance / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć, DAN
08/07/2024 u 11:41 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Nikšiću počela ljetnja škola srpskog jezika i kulture za strance

U organizaciji Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, danas je u Nikšiću počela četvrta po redu ljetnja škola srpskog jezika i kulture za strance, koja će u Nikšiću trajati do 24. jula, a nakon toga do 28. jula u Herceg Novom.

Osim Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, podršku ljeznoj školi srpskog jezika za strance dali su Opštine Nikšić, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Republika Srbija, TO Nikšić i nekoliko drugih organizacija i pojedinca. Ove godine prijavljeno je 35 polaznika iz 14 zemalja: Rusije, Francuske, Velike Britanije, Austrije, Kanade, SAD, Švajcarske, Italije i Poljske.

image

U Nikšiću počela ljetnja škola srpskog jezika i kulture za strance

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć, DAN

Na svečano otvaranje ovogodišnje Škole prof dr Jelica Stojanović, predsjednica organizacije je istakle, da je slogan ovogodišnje škole „UčiTe srpski“ (sa velikim T), čiji je autor Blažo Papović.

- Učeći srpski jezik, bićeš učen od srpskog jezika, kulture, istorije, naroda i prijateljstva. Naše društvo je dio Matice srpske kao jedne cjeline, a Matica srpska je najstarija srpska književna i naučna institucija osnovana 1826. godine sa sjedištem u Novom Sadu.  Prvi član Matice srpske iz Crne Gore bio je slavni pjesnik i vladika Petar II Petrović Njegoš. Škola je namijenjena studentima srpskog jezika, srpskoj dijaspori i svim zainteresovanim osobama starijim od 18 godina. Na ovogodišnjoj školi kojaće se odvijati u tri nivoa, predavaće univerzitetski profesori iz oblasti srpske književnosti, istorije, filma, istorije Crne Gore, umjetnosti, nauke i religije. Biće upriličene i mnoge vannastavne aktivnosti, boravak na Crnogorskom primorju, obilazak Žabljaka, Crnog jezera, Durmitora, Pivskog jezera, posjeta manastirima, Ostrog, Piva, Cetinje i Sabornog hrama u Nikšiću. Biće upriličene pjesničke i kulturne večeri, festivali i učenja narodnih igara - rekla je Stojanović koja je dodala da je Nikšić dobio posebno mjesto ui organizaciji Škole srpskog jezika, između ostalog što se u ovom gradu govori najčistijim srpskim vukovskim jezikom ijekavskog izgovora, koji će polaznici moći da čuju u izvornom obliku. Uz ijekavski polaznici škole će učiti i ekavski jer su i jedan i drugi zajedničko biće srpskog jezika.

image

U Nikšiću počela ljetnja škola srpskog jezika i kulture za strance

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć, DAN

- U Crnoj Gori se uvijek govorio srpski jezik, tako se i nazivao u hiljadugodišnjem nasleđu. Osim poslednjih godina, pisalo se ćirilicom koja se nazivala srpskim pismom – istakla je profesor Stojanoić, koja se posebno zahvalila Opštini Nikšić na pomoći oko organizacije ovogodišnje škole.

Otvorena Sedamnaesta ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“ sa preko 55 učesnika iz 46 zemalja

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je čestitao polaznicima Škole i naglasio da je Nikšić pravo mjesto za učenje srpskog jezika.

image

U Nikšiću počela ljetnja škola srpskog jezika i kulture za strance

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć, DAN

- Srpski jezik na globalnom nivou postaje popularan ovih dana prije svega zbog sportista kao što su Nikola Jokić i Novak Đoković, tako da ste i vi polaznici u sličnoj misiji da popularišete naš jezik – rekao je prvi čovjek nikšićke Opštine.

Prva Ljetnja škola srpskog jezika organizovana je 2019. godine, a cilj je da se strancima i pripadnicima srpske dijaspore kroz učenje srpskog jezika ukaže na ono što je najvažnije u kulturi i tradiciji srpskog naroda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jul 2024 13:43