Поглед на Пљевља / Фото: Архива
18/08/2021 u 06:56 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Пљевљима за годину дана угашено близу 700 радних мјеста

Алармантни подаци Монстата за запослене у граду на Брезници

Да је број запослених у Пљевљима у константном паду свједоче и најновији подаци Монстата за јул према којима је у граду на Брезници запослено свега 4.526 особа.

У поређењу с прошлом годином када је у истом периоду радило 5.235 радника, број запослених се смањио за 667.

Из Савеза синдиката истичу да је паду броја запослених допринијела пандемија вируса корона, али и трка за профитом у енергетским компанијама, односно у Термоелектрани и Руднику угља. Синдикалци напомињу да је у тим предузећима у последњих десет година број запослених више него преполовљен.

– Последњих десет година смо слушали приче из Рудника угља како се број запослених смањио, производња повећала, а зараде су остале на истом нивоу или су смањене. Притом последњих пет година имали смо у Руднику угља пријављени профит од четири до 13 милиона еура. Значи, у трци за профитом, преко леђа радника, угашена су многа радна мјеста – каже предсједник пљеваљског синдикалног повјереништва Ратко Пејовић.

Он појашњава да је у Руднику угља почетком друге деценије овог вијека радило око хиљаду и по радника, док је у Термоелектрани било више од 300 запослених. Сталним смањењем броја запослених дошло се до тога да у Руднику угља и Термоелектрани ради свега хиљаду радника.

– Угашена су многа радна мјеста која се нијесу смјела гасити. Посебно је лоша ситуација била у Руднику угља гдје је терет радницима увећан, а плате су смањене – каже Пејовић.

Према његовим ријечима, пандемија вируса корона је само аболирала од одговорности представнике бивше управе енергетских компанија, јер је гашење радних мјеста у њима проузроковало гашење радних мјеста у угоститељству, трговини и занатству.

– Раније су најбољи пазари били у трговачким и угоститељским радњама, али и код занатлија када запослени у ЦЕДИС-у, Термоелектрани и Руднику угља приме плате. Последњих година, услед смањења броја запослених, посебно у Руднику, трговци и угоститељи не примјећују кад у тим компанијама буде плата. Сасвим је јасно да је то утицало да се смањи број запослених у услужним дјелатностима. Притом све то је заједно утицало на пад стандарда живота у Пљевљима и довело до расељавања – казао је Пејовић.

Он је позвао пословодства поменутих компанија да повећају број запослених или да повећају плате радницима.

– Свакако не смије се заборавити ни то да је пандемија додатно негативно утицала на угоститељство и трговину – истакао је Пејовић.

Не треба заборавити ни податке да се 1984. године број запослених у пљеваљској општини кретао око 14.000, 1987. готово 12.000 да би 2018. године број запослених био око 6.800. Притом је 2004. године у Руднику угља радило чак 2.600 радника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:50