/ - FOTO: B.J.
02/01/2023 u 13:28 h
B.JelovacB.Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Pljevljima zdravstvena i ekološka situacija dramatična

Rekordna prekoračenja PM 2.5 čestica čije su posledice, dokazano, katastrofalne po zdravlje ljudi, a pogotovo za najugroženije slojeve stanovništva - djecu i starije

Nakon najnovijih podataka koji dolaze sa mjernih stanica, i sveukupne ekološke situaciju, iz pljevaljskog odbora Nove srpske demokratije su pozvali na što hitniju reakciju državne vlasti. Iz pomenute stranke su sadašnju situaciju u Pljevljima ocjenili kao krajnje dramatičnu.

-Zagađena životna sredina je problem koji opterećuje živote građana opštine Pljevlja godinama i decenijama. Svi znamo ko su krivci za takvu situaciju i čija su nečinjenja, pohlepa i neprofesionalizam napravili od naših Pljevalja crnu ekološku rupu ne samo Crne Gore, nego i Evrope. Ali, to je u ovom trenutku manje važno, poručio je predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milan Lekić uz poziv da se odmah reaguje. 

Lekić je podsjetio da danima unazad u Pljevljima vlada nesnosna zagađenost vazduha! Rekordna prekoračenja PM 2.5 čestica čije su posledice, dokazano, katastrofalne po zdravlje ljudi, a pogotovo za najugroženije slojeve stanovništva - djecu i starije. 

-Opšte je poznato da je bolnica za plućne bolesti u Brezoviku, godinama unazad, prepuna bolesnicima iz Pljevalja, do nivoa da je od ukupnih kapaciteta, preko 50% bolesničkih postelja rezervisano za Pljevljake, kazao je Lekić  i dodao da se ovih dana bilježi masovna evakuacija Građani Pljevalja se, jednostavno, evakuišu iz ovakvih vanrednih okolnosti. 

-Stoga, pozivam javno premijera Dritana Abazovića, apelujem na Ministarstvo ekologije, Ministarstvo zdravlja, nadležnu Agenciju za zaštitu životne sredine, rukovodstva svih kompanija koja su dokazani zagađivači životne sredine u Pljevljima, da svi zajedno reagujemo i da spasemo građane opštine Pljevlja - njihove živote i zdravlje, kazao je Lekić i poručio da je posebno bitno da Pljevlja narednu zimu ne smiju čekati u sadašnjem stanju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:42