/ - фото: СЕУШ   
29/10/2021 u 09:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Средњој економско-угоститељској школи у Бару одржано предавање о правосудном систему Црне Горе

Током разговора са 20 учесника предавања, Баошићева је указала на важност цјеложивотног учења и константног професионалног развоја, као и на веома значајна искуства која се могу стећи кроз активности у цивилном сектору током периода студирања

У склопу обиљежавања седмице посвећене Европском дану правде у Средњој    економско-угоститељској школи (СЕУШ) одржано је предавање о правосудном систему Црне Горе. Представница Основног суда у Бару и судска приправница Тамара Баошић је током једночасовног предавања упознала присутне о организацији судске власти и њеном законодавном оквиру, надлежностима судова и функционисању државног тужилаштва, организовању рада у судовима и анализом њихових постигнућа, као и са врстама судских поступака.

Теме које су изазвале велико интересовање и знатан број питања односиле су се на судску праксу, ефикасност и праведност суђења, годишње извјештаје о раду судова и статистичке показатеље, као и на обуку и стручно усавршавање запослених у правосуђу. Завршни дио предавања, који је био акцентиран ка стицању правничког звања, окупљеним матурантима пружио је неопходне информације и веома инспиративан аспект у случају избора овог позива као животног. Током разговора са 20 учесника предавања, Баошићева је указала на важност цјеложивотног учења и константног професионалног развоја, као и на веома значајна искуства која се могу стећи кроз активности у цивилном сектору током периода студирања.

Према ријечима професора Неђељка Ђуровића у организацији и припреми предавања учешћа су имале и Зорица Дабановић, управитељица судске писарнице, као и Јулија Шошкић, савјетница за односе са јавношћу Основног суда у Бару.

- Са овом инфо-активношћу ученицима је била омогућено да се на непосредан начин упознају са институционалним и општим условима за остваривање основних људских права и поштовање принципа правичности - каже Ђуровић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:20