Др Јулија Самарџић у разговору са новинарком ”Дана” / -T.V.
03/07/2021 u 07:00 h
Tamara VučinovićTamara Vučinović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Тивту једино добро од короне је већи број трудница

Буквално Тиват никада није имао више трудница него што их је сада. Ипак, тачну бројку не знам, казала је гинеколог др Јулија Самарџић за "Дан"

ТИВАТ– Гинеколог тиватског Дома здравља др Јулија Самарџић потенцирала да се увијек мора водити рачуна о репродуктивном здрављу јер је превенција пола посла. Др Самарџић каже да је у јеку пандемије вируса корона свака трудница за коју се сумњало да има ковид упућивана на тестирање, а затим, по отклањању сумње одрађиван је уобичајен преглед.

-Пандемија је у знатној мјери пореметило ток трудноћа. Било је доста трудница које су самим сазнањем да су ковид позитивне биле доста уплашене, наравно такву трудноћу морали смо пратити много интензивније и пажљивије-казала је др Самарџић и додала да нема довољно студија које показују утицај корона вируса на сам плод, али да постоје запажања љекара из окружења и неке сумње да ковид утиче на срчане аномалије код беба.

Савјетује се вакцинација али Фајзер и Модерна вакцинама

У случају обољеваља труднице олд вируса корона не савјетује се прекид трудноће већ интезивни надзор и праћење. Прати се Д-димер и неки параметри који могу повећати тромбогеност у трудноћи, а друго су уобичајене рутинске контроле-казала је др Самарџић и додала да се ставови о вакцинацији трудница мијењају па се сада савјетује вакцинација против вируса корона али вакцинама као што су Фајзер и Модерна које се могу дати у трудноћи и током дојења, али да код нас још увијек нема званичног става.

-Ниједан гинеколог не жели да стоји иза такве одлуке, осим ако је то баш жеља труднице онда је то друга ствар и то испоштујемо, мада досад није било таквих случајева јер постоји велики страх-казала је др Самарџић и додала да смо због пандемије заборавили на друге болести, те да је надлежнима послала упит када ће бити настављен скрининг програм.

Др Самарџић је истакла да је од појаве вируса короне примијећен повећан стерилитет код жена али често и код мушкараца. Она савјетује да се без устручавања сви обрате за помоћ љекару, те да дијагностика зна трајати и по годину дана. Она истиче и да се последњих година мушки стерилитет изједначио са женским по учесталости, али и да се свијест о стерилитету код мушкараца промијенила на боље, и да се он не односи само на жену већ на пар.

- Корона је ипак донијела једну лијепу ствар, а то је повећан број трудноћа и буквано Тиват никада није имао више трудница него што их је сада. Ипак, тачну бројку не знам - казала је др Самарџић и додала да се у Дому здравља максимално труде да се труднице и друге пацијенткиње осјећају угодно, али и да иду у корак с временом када је технологија у питању, па тако имају у плану набавку нових четкица за Папа тест, али и крупнијих ставки као што је ЦТГ апарат.

Када су у питању туристи, докторка Самарџић објашњава да земље региона имају потписане међудржавне споразуме тако да се пацијенти могу бесплатно прегледати, али су у сваком случају трошкови прегледа минимални и прихватљиви.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 19:51