Panorama Zupe niksicke / - Ž. ŠAPURIć
05/09/2024 u 10:33 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Župi nikšićkoj trajno zakopano preko 50 uginulih krava, krivične prijave protiv izvršilaca

Životinje su zakopane u mjestu Bunić dvadesetak metara od glavne saobraćajnice koja vodi do župskih naselja Oblatno, Zagrad, planininskih visoravni Konjsko i Lukavica, samo 100 metara od Liverovićkog jezera, navode iz NVO Zagrad Montenegro

Bez obavještenja i dozvole Savjeta Mjesne zajednice, juče je u mjestu Bunići, u Župi nikšićkoj, pored puta za selo Oblatno i Zagrad, na samo 100 metara od jezera Liverovići, zakopano preko 50 zaraženih krava, koje su uginule na nekim od farma u Nikšiću i Danilovgradu, saopšteno je iz NVO “Župa u srcu”.

Tajnu operaciju izvele su mašine JP Komunalno Nikšić koje odgovara za svoje postupke predsjedniku opštine Marku Kovačeviću, a sve pod nadzorom veterinarske inspektorke Slavice Sudžum.

image

Mjesto gdje su zakopane životinje

- FOTO: NVO ZAGRAD MONTENEGRO
image

Jezero Liverovići

- Ž. ŠAPURIć

VIjest o ovom nedjelu odjeknula je župskom ravnicom, pa je NVO “Župa u srcu” odmah podnijela krivične prijave protiv svih onih koji su učestvovali u ovoj tajnoj operaciji.

Direktor NVO Župa u srcu Jovo Radulović kontaktirao je veterinarsku inspektorku i tražio informaciju da li je prije zakopavanja imala rješenje opštine ili saglasnost da upravo ova lokacija bude odabrana. Kako je saopštio direktor ove NVO inspektorka Sudžum je odgovorila da nije imala rješenje i da je,,sve to odradila Opština Nikšić..

Direktor NVO “Župa u srcu” Jovo Radulović nsvodi u saopštenju da po pravilnicima i zakonima ove države lokacija gdje se zakopavaju zaražene uginule životinje mora biti prekrivena betonskim pločama, a mjesto vidno obilježeno jer u narednih 10 godina predstavlja opasnost za okolinu i mještane Župe. Takođe za ovakva grla ne smiju biti zakopana na mjestima koja se nalaze u blizini površinskih i podzemnih voda, a oni su uradili sve suprotno i sad neko treba da odgovara

U Savjetu MZ Župa su zgranuti, da neko može ovako bezočno, bez njihovog znanja u Župi da zakopa toliki broj zaražene stoke ito pored Liverovićkog jezera, ugrožavajući na taj način napore mjesne zajednice da ovo mjesto učine turistički atraktivnim. Savjet će kako najavljuju preduzeti dalje korake u cilju zaštite interesa Župe.

U Župi već kruži priča da će zakopana grla iskopati i istovariti ispred opštine Nikšić, navodi se u saopštenju NVO “Župa u srcu”.


Kju groznica u Nikšiću i Danilovgradu, eutanazirano 14 grla

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 12:43