Neradovići okupljeni kod crkve Svetog Arhangela Mihaila na Knjaževcu / foto: D.J.
26/08/2024 u 07:00 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Učvrstili bratske veze, vjeru i tradiciju

Okupljanjem na Knjaževcu, kraj Crkve Svetog Arhangela Mihaila, održan je prvi skup vasojevićkog bratstva Neradović i njegovih bratstveničkih ogranaka Aleksića, Vukašinovića, Đokovića, Spasojevića i Radića.

Okupljeni oko zajedničkih vrijedosti i amaneta predaka, bratstvenici su uputili poruku da će sličnih okupljanja biti i u narednom periodu i da se braća nikada ne smiju zaboraviti, bez obzira na to gdje žive. Poručili su da se moraju njegovati bratska ljubav i sloga kako bi Vasovi potomci iz redova Neradovića, pronoseći slavu pradjedovsku, produžili svoje trajanje i u andrijevičkom selu Andželate, gdje su njihovi preci, nakon dolaska iz Lijeve Rijeke, zaorali brazdu života, i širom svijeta, gdje danas mnogi od njih žive. Oni su druženje nastavili u restoranu "Koljeno" gdje su, uz dogovor oko daljih bratstveničkih aktivnosti, govorili o svojim plemenskim korijenima i značaju ovakvih skupova.

image

Skup bratstva Neradović

foto: D.J.

– Poslije više godina i decenija razmišljanja, želje i pominjanja da se napravi jedan zajednički bratstvenički skup, ta inicijativa je konačno danas sprovedena u djelo okupljanjem kraj naše svetinje na Knjaževcu. Naše bratstvo, koje je u Vasojevićima brojčano malo u odnosu na neka druga, veoma je značajno u dijelu jedinstva, sloge i opstanka na tvrdom kršu andželatskom. To bratstvo danas stavlja kamen temeljac za neka buduća vremena. Nama prisutnima ovdje, različitih dobi i uzrasta, pričinjava veliko zadovoljstvo da smo mi ti koji smo uspjeli da u današnje vrijeme skupimo naše porodice na jedno mjesto. Veoma je važno istaći da Neradovići iz Andželata, kao potomci rodonačelnika Vasojevića Vasa, poput drugih ogranaka Vasovoga roda, baštine svoju srpsku nacionalnost, svoju srpsku vjeru i tradiciju. Raduje što Neradovići, ponosni na svoje Andželate, na svoje ime i prezime, na sve svoje vrijednosti, opstaju i ovdje, i rasuti širom svijeta, znajući ko su, što su i od koga su – naglasio je Velimir Đoković.

Andrijevičkoj biblioteci na poklon Njegoševa djela

Prisutnima se obratio i Zoran Damjanović, čija majka potiče iz bratstva Vukašinovića. On je biblioteci u Andrijevici poklonio luksuzna izdanja Njegoševih djela prevedena na više svjetskih jezika koja je štampala fondacija koju je u Beogradu svojevremeno osnovao njegov otac Nikola.

– Moj otac koji se cijeloga života bavio knjigom, a u poznim godinama osnovao je Njegoševu fondaciju. Ta fondacija je štampala Njegoševa djela, ne samo na srpskom nego i na brojnim svjetskim jezicima, uključujući i japanski. Tu su i reprezentativna izdanja "Gorskog vijenca" na više svjetskih jezika. Pošto je moj otac bio zet kuće Vukašinovića smatrao sam da su ova luksuzna izdanja jedan prigodan poklon za biblioteku u Andrijevici i da treba da posluži, kao nešto čime će biti obilježen i ovaj današnji skup – naglasio je Damjanović.

O istorijskom trajanju bratstva, njegovoj genezi i obrazovnoj strukturi govorio je osamdesetdevetogodišnji Gavro Vukašinović, rekavši da se Neradovići imaju sa čim pohvaliti pred kulturnim i civilizovanim svijetom, te da se iskreno nada da će ovakvih skupova biti i u narednom periodu. Prigodno obraćanje imao je i Milorad Đoković, poklonivši ujedno bratstvenicima svoje umjetničke slike sa motivima sela Andželate. Uz pozdravnu besjedu, svojim stihovima okupljenima se obratio Dragan Vukašinović, dok su emotivne riječi pozdrava uputili i Predrag Spasojević i Milan Neradović.

 

Andrijevica: Građanske liste neće Ćulafića za predsjednika opštine

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 10:33