/ - SCREENSHOT TVCG
25/08/2021 u 16:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Угашени пожари на подручју никшићке општине

Командир Службе заштите и спашавања у Никшићу, Славко Тадић, истакао да су посебно поносни и што грађани немају ни једну примједбу на њихов рад

Сви пожари на подрућју никшићке општине угашени су након кише која је почела да пада током ноћи. Командир Службе заштите и спашавања у Никшићу, Славко Тадић, рекао је агенцији МИНА да је борба са ватреном стихијом трајала 34 дана и скоро да није било ни једног подручја на разуђеној, пространој територији никшићке општине на којој није горјело.

- Од јутрос више нема активних пожара, јер нам је киша помогла да ватрогасци-спасиоци коначно одахну након лавовске борбе са ватреном стихијом. Није било лако издржати и поносни смо на урађено, јер је ситуација била таква да нови пожари избијају док још у потпуности нијесмо успјели да угасимо претходни на некој од других локација- задовољан је Тадић.

Он је истакао да су посебно поносни и што грађани немају ни једну примједбу на њихов рад током минулих, ни мало лаких 34 дана. Ватрогасци-спасиоци, како је указао Тадић, поносни су што су успјели сачувати уже градско језгро и градско излетиште Требјесу од пожара.

- Поносни смо и на грађане који су се организовали и помагали ватрогасцима-спасиоцима да се сачувају куће и имовина на ватром захваћеним подручјима- истакао је Тадић.

Он је подсјетио да је један од ватрогасаца-спасилаца повријеђен приликом гашења пожара на Будошу и навео да су ватрогасно-спасилачким екипама, које су биле даноноћно на терену, на најугроженијим подручјима помагале Авиохеликоптерске јединице МУП-а, Војске Црне Горе и мјештани.

Ватрогасци – спасиоци су дали свој максимум, како је указао, иако се у свом раду сусрећу са бројним проблемима, почев од смјештаја у просторијама Службе заштите и спашавања, које су у таквом стању да је тешко повјеровати да у њима неко може боравити.

Тадић је подсјетио да се и премијер Здравко Кривокапић током његове посјете тој Служби прије 15 дана увјерио са каквим се проблемима сусрећу и навео да, сходно договореном, вјерују да ће им убудуће бити много боље.

Кривокапић је током јучерашње радне посјете Никшићу указао да је овогодишња пожарна сезона показала да то више не може бити проблем локалног карактера и да се мора пронаћи адекватан регионални пројекат за дјеловање и спашавање у ванредним ситуацијама.

- У контактима са неким од амбасадора предложио сам да у октобру или приликом првог сусрета са канцеларком Њемачке Ангелом Меркел у њеној завршној посјети Балкану, предочимо тај регионални пројекат- рекао је Кривокапић.

Како је навео премијер, његов предлог је био да се набави канадер или авион слићног типа који би био стационар у Црној Гори, а који је једино исплатив ако не дјелује само на локалном простору државе.

Кривокапић је рекао да је добио увјеравања да би тај пројекат требало да подржи врло брзо Европска унија (ЕУ) због чега очекују да следеће године ситуације везане за пожарну сезону буду минимизиране.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:46