/ Foto: Arhiva
19/08/2022 u 07:52 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ulcinjani za porez duguju 17,8 miliona eura

Zbog neodgovornosti lokalnih vlasti rekordno je slaba naplata poreskih obaveza za nepokretnosti, a na gubitku su i opština i država

Zbog slabe naplate i neodgovornosti ranijih loklanih vlasti, poreski dug u najjužnijoj opštini dostigao 17,8 miliona eura, od čega je veliki dio nenaplativ, saznaje "Dan".

Tu informaciju potvrdio je i sekretar Sekretarijata za budžet i finansije Opštine Ulcinj Arian Murati.

image
-ARIAN MURATI

Prema njegovim riječima, taj dug se uvećavao, počev od 2003. godine i tokom godina konastatno rastao.

– Ako se izuzmu rješenja za ovu godinu koja su nedavno podijeljena u iznosu oko 3,5 miliona, dug je 14,3 miliona. Od tog iznosa ima više miliona koji nijesu naplativi, ali ništa nećemo otpisati bez eventualnih zahtjeva poreskih obveznika. Sada obračunavamo ukupan poreski dug a Sekretarijat za budžet i finansije je intenzivirao aktivnosti u dijelu preduzimanja mjera naplate prema svim poreskim obveznicima koji kasne sa uplatom dospjelih poreskih obaveza – kazao je Murati. Prema njegovim riječima, svi vlasnici nepokretnosti na područiju Opštine Ulcinj, koji dosad nijesu izvršili obaveze utvrđene Zakonom o porezu na nepokretnosti, to treba da učine u što kraćem roku.

– Lokalna uprava ulaže napore da novac svih građana bude investiran u projekte od kojih će svi u Ulcinju imati koristi, odnosno da se obezbijede sredstva za finansiranje razvoja našeg grada. Pozivamo sve poreske obveznike, fizička i pravna lica, da blagovremeno izmiruju svoje obaveze kako bi izbjegli dodatne troškove po osnovu sprovođenja postupka prinudne naplate, plaćanje kamata za neblagovremeno plaćanje i troškove postupka prinudne naplate. Prilikom mjera prinudne naplate neće biti privilegovanih niti bilo kakve selektivnosti. U narednim danima objavićemo takozvanu "crnu listu" na kojoj će se nalaziti imena poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga – rekao je Murati.

Od 2015. razmatra se povećanje poreske stope

U Opštini Ulcinj su još 2015. godine razmatrali drastično povećanje poreza na nepokretnosti za investitore koji ne poštuju privatizacione ugovore, pa ni kasnije sklopljene anekse tih istih ugovora.

Poznato je da su mnoge najatraktivnije lokacije u opštini zarobljene jer oni koji su ih ranije kupili ili zakupili nemaju novca da realizuju svoje projekte, od gradnje novih hotela, pa sve do pompezno zamišljenih golf-terena.

Na gubitku su najviše lokalna zajednica i država, pa u opštinskoj upravi smatraju da hitno treba preduzeti korake kako bi se izašlo iz te situacije.

Кoliko će i da li će nova lokalna vlast imati više uspjeha od prethodnih pokazaće vrijeme.

Za nenaplaćene obaveze, Opština je u više navrata i ranije preduzimala mjere prinudne naplate. Tako je, primjera radi, u toku 2020. godine izdato 5.959 rješenja o prinudnoj naplati, prema kojima je zaduženje iznosilo 1,4 miliona, a naplaćeno je svega 43.000 eura.

Inače u skladu sa aktivnostima prema licima koja ne plaćaju porez na nepokretnost preduzimaju se mjere koje uključuju: prekršajne prijave kod Suda za prekršaje, hipoteku na nepokretnost kod Uprave za nekretnine, blokadu žiro-računa kod privatnih banaka i obustave na plate kod firmi za iznos duga po osnovu neplaćenog poreza.

Iz loklane samouprave su u više navrata najavljivali intenziviranje mjera prema vlasnicima nepokretnosti, posebno prema onima koji nijesu rezidenti u opštini, a koji u Ulcinju posjeduju objekte.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 12:23