Остаци фабрика на Рудешу / -Д.Ј.
09/04/2022 u 06:40 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Умјесто бизнис зоне на Рудешу зона сумрака

Данас се на Рудешу може видјети како су послије дивљачког похода бројних пљачкаша остале само зидине бивших фабрика зато позивамо тужилаштво и друге надлежне државне органе да пред лице правде изведу све оне који су кумовали оваквом стању, истиче Веско Радичевић

Бивши радници беранских фабрика затражили су од тужилаштва и других надлежниох државних органа да коначно крену да преиспитује како је задњих деценија дошло до уништавања бројних производних погона у Индустријској зони на Рудешу. Казали су да су фабрике на Рудешу годинама препуштене константном пропадању и похари разних пљачкаша, због чега, како наводе, неко треба да одговара.

– Данас се на Рудешу може видјети како су послије дивљачког похода бројних пљачкаша остале само зидине бивших фабрика. Сматрам да кривце за овако катастрофалну ситуацију треба тражити међу онима који су последњих деценија управљали Црном Гором. Једноставно, одређене криминалне групе су, под заштитом владајућих структура, успјеле да униште све оно што су бројне генерације упорним радом годинама стварале. Тако је бизнис зона на Рудешу претворена у зону сумрака, док бивши фабрички погони представљају спомен костурницу беранске привреде. Очигледно да је неко по припремљеном сценарију намјерно хтио да уништи беранску привреду. Зато, послије свега, позивамо тужилаштво и друге надлежне државне органе да пред лице правде изведу све оне који су кумовали оваквом стању – каже Веско Радичевић, представник бивших радника.

Моћници из кругова блиских власти кумовали рушењу фабрика

Веско Радичевић истиче да оправдано сумња да су црногорски моћници, по диктату увозничког лобија, прећутно давали подршку да се фабрике у Беранама уништавају.

– Оправдано сумњамо да су моћници из кругова блиских власти кумовали рушењу фабрика. Убијеђени смо да су наше фабрике сметала некоме од црногорских тајкуна који се баве увозом различитих производа и материјала. То је сигутно главни узрочник што су се сви купци фабрика понашали неодговорно и што су погазили одредбе из купопродајних уговора које су потписивали приликом приватизације предузећа. Да то није тако сигурно би се неко од надлежних сјетио да стави до знања новим власницима фабрика да то не смију да раде – наглашава Радичевић.

Сличног мишљења је и бивши радник Фабрике целулозе и папира Милисав Барјактаровић, који сматра да Влада под хитно треба да формира комисију за преиспитивање законитости приватизација предузећа на Рудешу чији је власник била држава Црна Гора.

– Погубно је да представници власти годинама нијесу жељели да прихвате иницијативу која се тиче преиспитивања приватизације привредних колектива. Тим прије, јер постоје оправдане сумље да је приликом продаје већине предузећа било недозвољених радњи. Да је то тако најбоље говоре напуштене и руиниране фабрике чија имовина последњих година одлази у старо гвожђе. Зато поново инсистирати да се формира комисија која би утврдила чињенично стање и позвала тужилаштво да идентификује гробаре беранске привреде – наводи Барјактаровић.

Бивши радник Полимке Милета Шћекић тврди да организоване групе и појединци и дан данас потпуно слободно из некадашњих фабрика односе материјале, који у себи садрже дјелове гвожђа, бакра или алуминијума. Казао је да је недопустиво да то нико не покушава да спријечи.

– Свих ових година остало нам је да гледамо како наочиглед оних који су плаћени да чувају државну имовину са лица земље нестају наше фабрике, што је заиста поражавајуће – огорчен је Шћекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:26