Срна била животно угрожена / Приватна архива
28/02/2022 u 07:19 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Упркос хуманости Бјелопољца Велибора Величковића: Угинула срна рањена у кањону Мораче

Према досадашњим непотврђеним сазнањима из колашинске полиције, животињу су одстријелили криволовци из Подгорице и за њима се трага

Еколог и орнитолог Дарко Савељић из Агенције за заштиту животне средине саопштио је да је угинула срна која је јуче пријеподне пронађена рањена у кањону Мораче. Савељић је на свом фејсбук профилу истакао да нам "хитно треба бољи и љепши свијет. Боља и племенитија Црна Гора јер ако не учинимо нешто, свако у својој моћи, појешће нас мрак."

– Доживјех пакао да ми срна умре на рукама. Ко може у ову њежну мрву живота да пуца, вјерујте ми, пуцао би и на људе – написао је Савељић.

Рањену срну је у пријеподневним сатима у Кањону Платије пронашао Бјелопољац Велибор Величковић, возач у Општини Бијело Поље. Како "Дан" незванично сазнаје, устријелили су је засад непознати криволовци. Повријеђеној срни којој су констатоване повреде у предјелу задњих ногу помоћ је указана у Ветеринарској амбуланти у Подгорици гдје је и хируршки збринута, али је подлегла повредама. Према досадашњим, непротврђеним сазнањима из колашинске полиције, срна је повријеђена из ватреног оружја и највероватније су је одстријелили криволовци из Подгорице за којима се трага.

image

Величковић поред рањене срне

-Приватна архива

Да хуманост не познаје границе увјерили смо се и јуче када је Величковић ризикујући да и сам буде повријеђен срну спасио сигурне смрти. Кретајући се магистралним путем Колашин–Подгорица, недалеко од Дромире, на коловозу је уочио склупчану животињу и поред ње два пса. Зауставио је аутомобил у којем се налазила његова породица и изашао да провјери о чему се ради.

– Видио сам да на магистрали нешто лежи а да се у непосредној близини налазе два пса. У првом тренутку сам помислио да је такође у питању пас и аутомобил сам паркирао неколико метара даље. Тек када сам изашао из возила видио сам да на асфалту беспомоћно лежи срна. Угледао сам и трагове крви, а потом и повреде на задњем дијелу њеног тијела. Успио сам да виком отјерам псе, а онда сам пришао срни која је била преплашена, али није могла да бјежи – прича Величковић и додаје да је с обзиром на трагове које је уочио на лицу мјеста помислио да је срна пала са оближње литице бјежећи од паса.

Потребан знак „дивљач на путу”

Предсједник Ловачког друштва "Манастир Морача" Петар Меденица каже да на овом подручју има доста дивљачи.

– Има срна, дивокоза и дивљих свиња и често се дешавало да излазе на магистралу. Досад су двије срне угинуле због саобраћајних незгода. Зато сам тражио од државе, да Штрабаг који ради на одржавању магистралног пута, постави саобраћајни знак са ознаком "дивљач на путу". Међутим, на овај захтјев Ловачког друштва још није одговорено, па сам ја купио знакове и чекам дозволу да их сам поставим – рекао је Меденица за "Дан".

– Убрзо се на магистрали зауставио и комби албанских регистарских ознака, из којег су изашла двојица младића. Покушавали смо до подигнемо срну, а она се убрзо ослонила на ноге и некако отетурала до ивице магистрале. Цијелу ситуацију је посматрала и моја ћерка која је плакала потресена због свега тога... На путу се створила колона аута са обје стране, а након што су стигли полиција и ватрогасции и преузели срну, ја сам са породицом наставио пут према Манастиру Острог гдје смо се и били запутили – испричао нам је Величковић из бјелопољског Његњева чији је гест спасавања беспомоћне дивљачи вриједан сваке пажње.

– О догађају су обавијештени ловни инспектори који су извршили увиђај и сачинили записник. Како су у питању била највјероватније два ловачка пса које је Величковић затекао на лицу мјеста сумња се да припадају неком од ловаца. Један пас је пронађен, а за другим трагају два ловочувара – сазнаје "Дан" из колашинске Ловачке организацији, одакле истичу да се мора пронаћи адекватно прихватилиште за срнећу дивљач којег у Црној Гори нема.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 18:15