HERCEG NOVI / FOTO: žANA BOJANIć
03/09/2024 u 21:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Uskoro čišćenje podmorja na četiri lokacije u Herceg Novom

U organizaciji Sekretarijata za ekologiju i energetsku efikasnost završen je drugi tender za čišćenje podmorja u Herceg Novom.

Prijavljene su dvije firme za čišćenje podmorja na četiri lokacije, potvrdio je za RTHN Ilija Peulić iz Sekretarijata za ekologiju i energetsku efikasnost u Opštini Herceg Novi:

– Do kraja ove nedelje ćemo imati koja je firma izabrana za izvođača radova na čišćenju podmorja. Ove godine čistiće se podmorje u luci Škver, ušće rijeke Sutorine od mosta do mora, uvala Rose i dio obale od Hungest hotel san rizorta   (Hungest Hotel Sun resort) do restorana Mimoza.

Procijenjena vrijednost radova je oko 36 000 eura. Sredstva su obezbijeđena od Evropske Unije preko Eko fonda Crne Gore, objašnjava Peulić, piše RTHN.

Herceg Novi oaza za turiste koji traže odmor, istorijske i kulturne zanimljivosti

U Sekretarijatu za ekologiju i energetsku efikasnost očekuju da će ovaj dio podmorja biti očišćen do sredine oktobra:

– To će biti prva faza radova na čišćenju podmorja u Herceg Novom. Sljedeći projekat će biti naredne godine. Daćemo sve od sebe, da bi sljedeće godine mogli da dobijemo duplo više sredstava, a cilj je da očistimo cijeli hercegnovski akvatorijum, kao i cijelu rijeku Sutorinu. Ronioci će čistiti podmorje, dok će na drugi način biti organizovano čišćenje korita rijeke Sutorine. Kad ovaj  projekat bude realizovan, cilj je da pravimo još dva. Jedan će biti nastavak, da se srede i očiste obale Njivica, rivijere i poluostrva Luštica do Krašića i cijelom dužinom rijeke Sutorine, kazao je Peulić.

Očekuju da će aktivnosti na čišćenju podmorja na četiri lokacije, krenuti za desetak dana. Rok za završetak radova je 45 dana.

-Najviše posla će biti na Škveru i na čišćenju rijeke Sutorine, gdje se pod vodom nalaze i najveće deponije. Biće angažovano oko osam ronilaca, sa brodovima i kontejnerima. Preduzeće Čistoća će obezbijediti kontejnere i dizalice, kako bi uklonili i deponovali otpad koji izvuku iz mora, naveo je Peulić.

Radove na čišćenju podmorja, uz podršku Eko fonda organizuje Opština Herceg Novi i Sekretarijat za ekologiju i energetsku efikasnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 19:44