/ - фото: Д.С.
25/10/2021 u 15:29 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Успјешно окончан пројекат организације слијепих о социјалним сервисима подршке из фондова ЕУ

На завршној конференцији поводом окончања пројекта Организације слијепих за Бар и Улцињ „Сервис социјалних услуга подршкре за живот у заједници”, констатовано да је успјешно реализован

На завршној конференцији поводом окончања пројекта Организације слијепих за Бар и Улцињ „Сервис социјалних услуга подршкре за живот у заједници”, који у оквиру програма „СОЦИЕТИЕС 2” финансира ЕУ, констатовано да је успјешно реализован, а све активности, уназад девет мјесеци, које су унаприједиле живот ове популације, биће континуирано настављене.

Према ријечима Веселина Јокетића предсједника Организације слијепих за Бар и Улцие,  у оквиру пројекта реализовано је низ значајних активности које су омогућиле инклузију слијепих и слабовидих особа.

- Свих девет мјесеци пружана је индивидуална подршка од стране једног запосленог радника, који је био асистент, како члановима на терену, тако и у просторијама Организације. Подршка на терену огледала се у помоћи код набавке основних животних намирница, плаћању комуналија, одласку у банку, код љекара, или  раду у кући. Такође, пружана је подршка и запосленима у нашем удружењу у обављању свакодневних обавеза. Друга, исто тако веома значајна активност за рад наше Организације слијепих, било је организовање Друштвеног клуба, сваког дана у послијеподневниим часовима. За рад у клубу ангажована је запослена у нашем удружењу, и показало се, да је упркос епидемији, било велико интересовање наших чланова за дружењем и боравком у клубу - истакао је Јокетић, који је подсјетио да су у оквиру пројекта одржани и једнодневни семинар „Самостални живот чланова Организације слијепих”, обука за мобилитет и самостално кретање, као и радионица на тему психолошког оснаживања слијепих и особа са оштећеним видом.

Партнер у пројекту био је Царитас Црне Горе, а задовољство његовом успјешном реализацијом на данашњој завршној конференцији, изнио је и директор ове хуманитарне организације, Марко Ђеловић.

- Укупна вриједност овог регионалног пројекта који финансира ЕУ је 1,1 милион еура, а реализује се, осим у Црној Гори, и у Србији, на Косову, Албанији и Босни и Херцеговини. Општи циљ пројекта је унапређење система подршке за ОСИ, а посебно оне који имају проблема са менталним здрављем. Постоји неколико шема подршке у овим земљама у којима се спроводи програм, кроз тзв. „мале грантове”. Све то је резултирало подршком девет локалних иницијатива и девет пројеката у нашој држави, вриједности 66.000 еура. Неки од њих, као овај о којем данас говоримо су завршени, а поједини трају још пар мјесеци - казао је Ђеловић.

Марија Божовић, чланица Организације слијепих, подсјетила је на права и слободе ОСИ, које су у фокусу овог пројекта, а Ана Калашић и Мурадије Ибрахимовић пренијеле су своје утиске и указале на његове конкретне бенефите.

- Као корисница асистенције, уз то, веома ми је користио Друштвени клуб, у којем смо се дружили, пили кафу, разговарали и играли разне друштвене игре. Атмосфера је била веома пријатна за све нас, а пуно нам је значило и психолошко оснаживање у радионици коју је водила психолошкиња и психотерапеуткиња Бранка Ћаласан. Она нам је веома стручно и непосредно објаснила како да се психолошки носимо са проблемима које имамамо и изнесемо  до краја све обавезе које нам намеће живот - казала је Калашић.

За Мурадију Ибрахимовић, дружење у клубу, такође много значило, а посебно је срећна, како је казала, што је одзив био добар.

За психолошкињу Бранку Ћаласан, која је два мјесеца радила са члановима Организације слијепих, веома је битно што су врата психолошких радионица отворена за ОСИ јер, истакла је, неопходно је разбити предрасуде које имају према тој врсти подршке. Она је казала да јој је била част што је учествовала у пројекту, те да су она и НВО „Портрет”, којом руководи, увијек спремни на сарадњу.

Партнер Организацији слијепих, уз Царитас Црне Горе, било је и Удружење параплегичара Бар, чији је предсједник Славко Вучићевић апострофирао значај коришћења грантова и подршке ЕУ, и са аспекта предприступних преговора наше земље и процеса придруживања европској породици.

Након завршетка пројекта, све активности, због великог интересовања чланова Организације слијепих за Бар и Улцињ, биће континуирано настављене, што је његов додатни бенефит

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:59