Никола Ђурашковић / - фото: Пријестоница Цетиње
21/03/2022 u 20:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Усвојен Буџет Пријестонице Цетиње: 7,73 милиона еура за 2022. годину

Градоначелник Ђурашковић је најавио да реваншизма неће и не смије бити, али да ће сходно налазу екстерне ревизије преиспитати укупно пословање Пријестонице, градских предузећа и спортских клубова у власништву града

Скупштина Пријестонице Цетиње на данашњем засиједању усвојила је Буџет за 2022. годину у износу од 7.730.000 еура. За предлог Буџета гласало је 18, против је било 12, а уздржаних гласова није било.

Градоначелник Пријестонице Цетиње Никола Ђурашковић најавио је ребаланс Буџета у другој половини године након што се покажу сви фискални ефекти програма Европа сад као и реалне потребе свих потрошачких јединица.

Обраћајући се одборницима градоначелник је посебно истакао:

-"Наведени предлог припремљен је крајем претходне године, када је добио потребне сагласности и прошао процедуру јавне расправе. Цијенећи да би у контексту времена које смо до 31. марта имали на располагању, креирање новог предлога буџета било неодговорно, одлучили смо се да предложимо буџет у овој форми и износу од 7.730.000 еура, свјесни да ћемо до краја године, због бројних изазова и наслијеђених проблема, припремати ребаланс буџета.”

Градоначелник је најавио другачији приступ коришћења средстава из капиталног буџета који је предвиђен Законом о Пријестоници:

,,Циљ нам је да средства из капиталног буџета трошимо ефикасније и у служби грађана Пријестонице.  Већ сам у склопу свог кабинета оформио тим за капиталне инвестиције, који ће дјеловати оперативно, али и на нивоу планирања. Реализоваћемо конкретне мјере и систем подршке локалном бизнису и новим инвеститорима који ће 24 сата бити на услузи свима који су заинтересовани за улагање у Цетиње.“

Споменуо је бројна дуговања која је нова локална администрација наслиједила од претходне:

,,Недавно у свом инаугуралном говору сам рекао да Цетиње и Црна Гора нијесу ничија прћија, па то и сада понављам. Не можете на једној страни подржати ЦПЦ са непуних 5.000 еура за десет година, а на другој имати пуна уста патриотизма и одбране државе. Те и такве трендове ћемо мијењати већ у првој години нашег мандата. Како је могуће тражити бесплатне уџбенике за основце, а имати дуг преко 32.000 еура? Или хвалити се како је једнократна помоћ новорођенчадима 350 еура, а по том основу дуговати преко 46.000 еура! Како је могуће изјавити да су јавне финансије стабилне, а по основу пореза и доприноса дуговати 11.250.000 еура, док су обавезе према добављачима дуплиране са 900.000 из 2017. године на преко 1.800.000 еура на дан 31.децемба 2021.? Морамо поменути и 8.000.000 еура дуга Водовода за струју. Да ли је патриотизам дуг Фудбалског клуба Ловћен од преко 1.000.000 еура? Да ли поменути друга велике обавезе попут дуга према подгоричкој депонији од висе од 200.000 еура. Доспјеле обавезе према јавним предузећима, јавним установама, спорту, култури, мјесним заједницама, удружењима и појединцима износе преко 380.000 еура. Да ли су ово примјери патриотизма и финансијске стабилности или неодговорног односа према грађанима Пријестонице и јавним финансијама.”

Градоначелник Ђурашковић је најавио да реваншизма неће и не смије бити, али да ће сходно налазу екстерне ревизије преиспитати укупно пословање Пријестонице, градских предузећа и спортских клубова у власништву града:

"Нећемо се задржавати у прошлости, гледаћемо и ићи напријед, рјешавајући проблеме обичног човјека. 

Уважавајући такав приступ, очекујем да Скупштина једногласно усвоји предложени Буџет за ову годину и на тај начин пошаље поруку о заједничким добрим намјерама да Пријестоница крене напријед. 

Цетиње и наши суграђани су наша једина обавеза. Функције су пролазне и једина мјера наше успјешности биће задовољан грађанин који ће остати и радити на Цетињу", закључио је Ђурашковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:13