/ фото: Са сједнице
19/09/2021 u 09:12 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Бечић: Као што Дурмитор чува своје Горске очи, хајде да заједно чувамо нашу Црну Гору

Усвајањем декларације 20. септембра 1991. године на Жабљаку, Црна Гора је постала прва еколошка држава на свијету

Скупштина Црне Горе  27. сазива одржала је данас посебну сједницу поводом обиљежавања 30 година од проглашења Црне Горе еколошком државом. Локација одржавања сједнице је плато код Црног језера, Жабљак.

image
фото: Са сједнице

Усвајањем декларације 20. септембра 1991. године на Жабљаку, Црна Гора је постала прва еколошка држава на свијету. Документ је 1992. године представљен на конференцији УН о заштити животне средине.

image
фото: Са сједнице

- Прихватамо да ниједна разлика међу нама није толико велика колико су велике промјене којима је изложено наше природно окружење.

image
Љепоте Црне Горе

Без обзира наша национална, вјерска, политичка и друга убједјења и осјећања, знамо и прихватамо да су достојанство и светиња људског бића органски повезани са светињом и чистотом природе.

image
Љепоте Црне Горе

Човјек и природа у њему и око њега цјеловито су једно у својим дубинама и по свом смислу и назначењу. С тога је одувијек злоупотребу човјека пратила злоупотреба природе. Зато опредјељујући се и борећи се за достојанство човјека позвани смо да се боримо и за достојанство природе.

image
Љепоте Црне Горе

Доношењем ове декларације Црна Гора према природи успоставља државни однос и позива на мудрост све људе да спријече еколошку катастрофу која нам пријети- гласила је тадашња Декларација.

image
Љепоте Црне Горе

Ток сједнице уживо:

Сједница је почела химном Црне Горе. Затим је пуштен кратки филм о природним љпотама Црне Горе и проглашењу Црне Горе као еколошке државе. Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић поздравио је све присутне. Позвао је Драгана Краповића предсједника Одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање да се обрати посланицима и гостима.

image
Алекса Бечић

- Скупштина је на вријеме препознала изазове и указала проблеме са којима ћемо се сусрести уколико не реагујемо на вријеме. Декларација о еколошкој држави све нас обавезује. Препознајемо двије врсте одговорности: институција система и нас самих. Развој који је услиједио након усвајања Декларације није донио очекивану трансформацију односа државних органа и појединаца према животној средини- казао је Краповић.

image
Драган Краповић

Затим је прочитан говор предсјдника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића који је ван Црне Горе.

- Данас када сте загледани у Горске очи наше мајке, у најљепше црногорске очи, из којих избија љепота свих наших крајева и крајолика, свих наших ријека и језера и планина, нашег мора, ваља удахнути и задржати у  срцу то осјећање природног склада и примјенити га на свакодневни живот... Влада ће бити посвећена раду на Поглављу 27. Нећемо дозволити заташкавање црних еколошких тачака, али ни отварање нових као што је то случај са коритом ријеке Таре. Као што је нужно поштовати свако људско биће, неопходно је поштовати нашег прародитеља мајку природу- поручио је Кривокапић.

image
Ратко Митровић

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић представио је пројекте који су реализовани током девет мејсеци.

- Почетком године донијели смо уредбу о забрани градња мини-хидроелектрана. За све урбанистићке планове урађена је анализа заштите простора као нашег највећег ресура. У току године реализоване су бројне акције чишћења ријека и обала- казао је, поред осталог.

image
Рикардо Сери

Рикардо Сери из Делегације ЕУ у Црној Гори истакао је да је од недавно у нашој земљи и да је задивљен природним љепотама.

-Та природа се мора заштитити и за наредне генерације. Декларација усвојена прије 30 година била је визионарска али много тога се промијенило. Заштита природе и одрживи развој постали су приоритет и Европске уније. Зелени договор има огромну важност за Европску комисију. Комесарка Фон дер Лејен ће крајем мјесеца доћи у Црну Гору. Тај договор желимо да спроведемо са нашим партнерима са Западног Балкана, од ње смо чули колико је важан овај договр. Договор је нова стратегија развоја коју ЕУ жели да спроведе са партнерима са Западног Балкана - поручи је Сери.

image
Са сједнице

Бечић је казао да је Црна Гора прва еколошка држава на свијету.

- Прије пуне три деценије када су у региону почеле да се исписују неке од најтамнијих страница историје, ова речница је одзвањала Дурмитором. У времену братоубилачког рата, бола, патње и погажених вриједности ова реченица је одјеклуна свијетом. У наредном периоду морамо дати све од себе како би и друга подручја уврстили у подручја свјетске башине, осим Котора и Таре. Подршка наших међународних партнера и ескперата је од изузетне важности јер само тако можемо говорити о дугорочној заштити. Ако гдје приорда није штедјела, онда је то у нашој Црној Гори. Заједништво, јединство и љубав према природи и својим најближима једине су непролазне вриједности које треба сви заједно да баштинимо. Право сваког појединца на здраву и чисту животну средину неупитно је колико и право на живот. Данас када претендујемо да постанемо прва наредна чланица морамо бити свјесни да је стварање бољег и квалитетнијег природног амбијента дужност према будућим генерацијама. На највишем нивоу мора бити спремност да се суочимо са наредним климатским изазовима- поручио је Бечић.

image
Љепоте Црне Горе

Додао је да морамо да дамо све од себе дкако би и друге природне локалитете уврстили у подруча светске баштине.

- Будући да природа не познаје границе, дужни смо да као државници посебну пажњу посветимо регионалној сарадњи... Желим да пошањем гласну поруку, са једног од најљепших мјеста у Црној Гори, поруку која ће надјачати глас подјела и раздора у нашем друштву, поруку која ће истаћи оно најдубље у нама, а то је да су заједништво, јединоство и љубав према природи и најближима једине непролазне вриједности које треба сви да баштинимо- истакао је Бечић.

Како је казао, борба за еколошку Црну Гору није борба једног човјека или институције, већ свих заједно.

image
Загађење природе

- Државни однос према природи не огледа се у експлоатацији наших ријека и шума, угрожавању наших водоизворишта, нарушавању и загађену животне средине и њихово несанкционисање. Државни одонос према природи није допуштање мафији да оставрује своје интересе на рачун интереса друштва.... Државни опднос није незаконита сјеча шума криволов... Да би Црна Гора живјела на сваком педљу своје територије потребно је јединство, одлучност и истрајност- закључио је Бечић.

image
Запаљене шуме

Поручио је да је Црна Гора одувијек пркосила датом ријечи, немјерљивом храборшћу и чистим образом, не дозволимо да та начела заборавимо.

- И као што Дурмитор чува своје Горске очи којима се диви цијели свијет, хадје да заједно чувамо нашу Црну Гору и пркосимо њеним љепотама којима нас је несебично даривала. Живјела слободна, грађанска, еколошка и уједињена Црна Гора - поручио је Бечић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:54