/ -Фото: Ж. Шапурић
12/09/2021 u 09:16 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Узнемирујуће: У Никшићу за неколико дана отрована четири пса, најављен протест

Отров се поставља и у свјеже месо и оставља управо на локацијама гдје иначе постављамо храну за те псе

Из никшићког Удружења за заштиту животиња најавили су да ће сјутра организовати протест због све масовнијег тровања паса луталица које је изражено у протеклих недјељу дана.

Предсједница удружења Весна Дацић истакла је да су засад непознати починиоци поставили отрове на више локација у ужем центру града, због чега су се обратили и полицији јер је постављена материја опасна и за грађане.

– Затражићемо дозволу за мирно окупљање испред зграде Општине с циљем да скренемо пажњу на проблем који представља опасност и за грађане, посебно за дјецу. За протеклих неколико дана отрована су четири пса, осам смо успјели да спасимо, чак и једног власничког пса - истакла је Дацић у изјави за "Дан".

Чланови удружења су се организовали и обилазе спорне локације, а Дацић каже да је прије два дана разговарала са командиром никшићког Центра безбједности Гораном Ђурђевцем који је обећао помоћ и рекао да ће прегледати снимке с расположивих надзорних камера како би покушали да утврде ко поставља отрове.

– Дешавала су се и раније тровања паса луталица, али заиста никада као сада. Отров се поставља и у свјеже месо и оставља управо на локацијама гдје иначе постављамо храну за те псе. Ми смо константно на терену, чак и током ноћи, казала је Дацић, наглашавајући да удружење већ данима апелује на грађане да добро поведу рачуна о сопственој безбједности и о безбједности својих љубимаца.

image
-Фото: Ж. Шапурић

Пси који су на мети оних који постављају отрове су безопасни и одавно се налазе у близини зграде Општине, на Тргу Слободе и на још неколико локација у ужем центру града. Дацић каже да животиње трују мишомором и неким биљним пестицидима.

– Заиста се напокон мора покренути питање увоза тих и сличних материја, а посебно начин њихове продаје. Некада их нисте могли купити без остављања личних података, данас су изгледа у слободној продаји и то се мора спријечити, нагласила је она.

Удружење се за помоћ обратило и Општини, као и Управи за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове. Тачан број паса луталица на подручју града није утврђен, а Општина је 2015. године саградила склониште за напуштене животиње. Објекат је смјештен у Брестицама, двадесетак километара од центра града и у њему има мјеста за око 50 јединки. Склониште је годинама функционисало без адекватних услова за боравак паса, а тек од јуна ове године у објекту постоји ветеринарска амбуланта.

Предсједник Општине Марко Ковачевић у петак је упутио допис начелнику Центра безбједности Драгољубу Пековићу, изражавајући спремност да и локална управа помогне у рјешавању проблема тровања паса. Како је навео, забринут је због нехуманог односа према животињама од стране појединаца који отров постављају на зеленим површинама, тротоарима и на локацијама између стамбених зграда и тиме угрожавају и грађане, посебно најмлађе.

– Уз велики апел наших забринутих суграђана, ветеринара, Друштва за заштиту животиња, молимо вас да предузмете све активности из ваше надлежности, у виду чешћих патрола, излазака на лице мјеста и слично, како би се починиоци могли санкционисати и, још важније, како се овакви догађаји не би понављали- навео је Ковачевић у допису.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:05