Почела градња вила / Дан
16/03/2022 u 07:00 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ковачевић: У Даниловграду се гради елитно насеље, очекује се и аква-парк

Турска компанија која је инвеститор платила је комуналије и добила дозволу за градњу, истакла је предсједница Општине

У Даниловграду је почела градња елитног насеља - вила, док је изградња аква-парка у фази израде пројектне документације, казала је Зорица Ковачевић, предсједница Општине Даниловград, у разговору за „Дан“, истичући да је турска компанија која је инвеститор платила комуналије и добила дозволу за градњу.

image

Зорица Ковачевић

Дан

- Компанија је купила још земљишта гдје планира да настави с изградњом још вила. Што се тиче аква-парка ради се идејно рјешење и инвеститор је такође из Турске. Имамо најаву да се ни од те инвестиције неће одустати. Турске компаније започеле су још неке инвестиције. Производња печурака у Мартинићима је завршена и запослена је домаћа радна снага. Већ имамо прве печурке намијењене за извоз, а инвеститор је Украјинац – казала је Ковачевић.

Ковачевић истиче да ће одлуку о кандидату ДПС-а за челно мјесто локалне управе донијети органи партије, те да је сигурна да ће то бити побједнички кандидат.

- Очекујем убједљиву побједу, јер смо изборни програм у потпуности испунили. Нови изборни програм, који смо припремили на основу захтјева грађана радећи буџет за 2022. годину, довољно говори да смо спремни да и даље будемо на власти, а коначну одлуку о томе да ли ћу ја бити на листи донијеће органи партије. На парламентарним изборима 2016. године ДПС је имао 4.700 гласова, а на августовским 4.100 гласова. Прилике на изборима 30. августа 2020. године биле су потпуно другачије него што су сада. Понашали смо се као озбиљна власт у Даниловграду, стабилизовали смо финансије, редовно смо враћали обавезе према држави, нијесмо трошили средства, а били смо транспарентни у раду – истакла је Ковачевић.

Према њеним ријечима, ДПС у Даниловграду има доста кадрова за све функције.

- Направили смо реформу у партији, изабрали нови општински одбор, Савјет младих и та реформа ће дати добар резултат. Имамо могућност да понудимо нове младе људе који могу да преузму одговорност и наставе да раде у интересу грађана. Нијесмо радили по партијској линији, већ смо гледали интерес града. Са овог мјеста могу да одем уздигнутог чела, и да у договору са партијом предложим да један број младих људи треба да настави да ради. Нијесмо разговарали о именима, још немамо ни предлог листа за нове одборнике. Мој став ће бити да листу обезбиједимо новим, млађим људима – навела је Ковачевић.

Одлуку о проглашењу парка природе ставити ван снаге док се не будемо понашали одговорно

Да ли колектор на Ланџи има алтернативу, Ковачевић је казала да је то питање за Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма.

– Што се тиче канализационе мреже чија дужина је три километра, тренутно је њом обухваћено око 300 домаћинстава. Пројектом је требало да се изгради преко 50 километара нове мреже и додатно постројење. На сједници Владе министарство је предложило да локација на Ланџи није адекватна. Влада је задужила министарство да спроведе даље кораке на новој локацији коју су одредили, у кругу ЗИКС-а. Од 4. децембра 2021. године, када је Влада донијела одлуку, ми немамо никакво обавјештење. Такав однос Владе према овој општини није био забиљежен, да не говорим о томе које ће последице бити по предузеће Водовод. Очекујемо да ћемо формирањем нове владе још једном разговарати како да изађемо из овог провлема. Након тога ћемо вјероватно ићи у процедуру да одлуку Владе о проглашењу парка природе ставимо ван снаге до оног момента док се не будемо понашали одговорно, јер смо главни загађивач – казала је Ковачевић.

Истиче и да је срећна што Општина Тузи има већи буџет, али наглашава да је Даниловград свој буџет реално планирао.

- Гледала сам колики је буџет Општине Тузи и то се односи на порез на имовину која је некада била власништво „Плантажа“. Нама је свако остварење буџета преко 93 одсто, а наплата сопствених прихода преко 80 одсто. Одрекли смо се једног дијела прихода као подстицај пословном окружењу, а значајна средства смо опредијелили и за подршку привреди током пандемије. О нашој буџетској и фискалној одговорности говоре и позитивни налази бројних ревизија, па и ревизија ДРИ – истакла је Ковачевић.

Како је истакла, крупним питањима, као што је то да Спуж добије неки вид самосталне локалне самоуправе типа градске општине, мора се озбиљно прићи.

- Сваки вид промјене организације локалне самоуправе мора бити заснован на реалним показатељима и омогућити одрживи развој те средине. Постоји веома комплексна законска процедура која подразумијева озбиљне анализе. Вјерујем да се овако крупним питањима мора озбиљно прићи, на основу реалних показатеља, а не на основу било чијег мишљења, па ни мог – рекла је Ковачевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:14