Радош на Рајцу  / Фото: Приватна архива
13/07/2021 u 10:27 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Најшири откос на планети Радоша Котлаје: Пљевљак коси за Гиниса

Легендарни Радош велика је атракција манифестације Косидбе на Рајцу, а за то припрема специјалну косу која је дуга скоро један метар

Право из села Потковац код Пљеваља Радош Kотлаја је кандидат за Гинисову књигу рекорда- коси откос најшири на планети и то ширине шест метара!

Радош је главна звијезда популарне манифестације Kосидба на Рајцу, најпосјећенијој манифестацији ове врсте на свијету, која ће се одржати овог викенда на падинама ове планине изнад Љига. 

image
Фото: Приватна архива

Легендарни Радош сваке године наступа са такмичарима и велика је атракција ове манифестације, а за то припрема специјалну косу која је дуга скоро један метар. 

image
Фото: Приватна архива

У разговору за Портал Дана 51- годишњи Радош прича о својим рекордима и како је почео да се бави овим послом, а открио нам је шта је потребно да би неко био добар косибаша. 

- Почео сам се бавити овим послом са 10 година. Првобитно сам ручно косио све до 2000. године, а затим сам купио косачицу и тако сад косим машински- каже Радош. 

image
Фото: Фејсбук

У косаници има пуно фактора који одређују доброг косача, а ту су превасходно добра коса и добар, оштри брус. А ту су и вјештине и добар замах. 

- Наше планинске ливаде су најтеже за кошење. Неко ту јаку траву назива јарац, а зна да буде некад и ситна трава а много љута. На Рајцу гдје се такмичим трава баш зна да одрасте и то љута, Бога ми- прича Радош. 

image
Фото: Приватна архива

Велику косу са којом се поноси и која је његов набољи саборац набавио је директно из Словеније, а што се тиче брусева каже да су најбољи из Италије. 

- Ова коса је дугачка 95 центиметара, а брусеви из Италије су се показали као најбољи и то они који се обликују од руде мајдан. То су најбољи брусеви за оштрење и идеални су за сваког косача- каже Радош. 

На такмичењу на Рајцу такмичарске парцеле су 20 метара дугацке, а пет метара широке.

- Још 2017. године сам то дигао из једног откоса, а правило је из два пута. Затим сам 2018. године ишао на 5.5 метара у ширину и правили су ми посебно парцелу. То сам покосио из једног пута. Онда 2019. године праве ми парцелу на мој захтјев, наравно од шест метара и то сам покупио и ту од једанпут. То је тај чувени снимак, видјели сте га. Прошле године била је корона и нисам ишао, а ове године идем да се такмичим- поручује Радош оптимистично. 

image
Фото: Приватна архива

Радош се не обазире на коментаре сумњичавих људи који кажу да му је лако косити на равној површини и са великом косом. 

- Појма неки људи немају шта је коса, то су само приче ради приче. Кад су тако силни косци зашто не дођу на Рајац па да изађемо на мегдан. Ја сам јавно изазивао неко да се јави, али од тог, наравно није било ништа. Нема травке коју нисам косио- каже Радош. 

Наводи да што се тиче рекорда, нема више потребе да се доказује било коме.

- Ето 51 годину траје такмичење на Рајцу и за то вријеме нико није покосио парцелу од пет метара из једног откоса. Ја сам практично оборио три рекорда. Kуд ћу више... Да има неко да иде на шест метара, одмах потписујем на 6.50 метара. То нико није постигао шта сам ја на територији бивше Југославије- закључује Радош самоувјерено. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:15