/ Фото: Дан
09/12/2021 u 05:48 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Више Петњичана живи у иностранству, него у свом завичају

Локални избори потврдили да се народ све више исељава са сјевера

Да миграција становништва на подручју Бихора поприма забрињавајући карактер, показала је и изузетно мала излазност бирача на минулим локалним изборима у Петњици. Наиме, од укупно 6.264 уписана бирача право гласа искористило је њих 2.865 или свега 45,78 одсто. То указује да скоро половина бирача живи ван Петњице, од чега, према расположивим подацима, највише у западноевропским земљама.

Представници скоро свих политичких партија сагласни су да је више бирача на раду ван Петњице него оних који стално живе у свом завичају. Такође, сагласни су да се бирачи са стране у великом броју, из различитих разлога, нијесу одазвали потреби да својим гласом учествују у креирању политичког и друштвеног живота у Бихору.

-Ови избори су показали да се више од половине бирача није одазвало гласању. Ради се углавном о бирачима који живе у другим црногорским градовима или у иностранству. То само по себи говори да се Петњица суочава са израженом миграцијом локалног становништва и да се половина бирачког тијела налази на раду у неким другим срединама. Све се то дешава иако се минулих година доста улагало у Петњицу, о чему свједоче бројни вишемилионски реализовани пројекти. Мислим да се са државног нивоа мора снажније подржати развој Петњице и то кроз валоризацију природних потенцијала, отварање производних погона и отварање радних мјеста, како би се зауставили негативни трендови исељавања са нашег подручја – казао је Самир Аговић, из редова ДПС-а, који се у два мандата налазио на мјесту предсједника Општине Петњица.

И на локалним изборима одржаним у Петњици 2017. године одзив бирача био је такође испод 50 одсто. Тада је од укупно 6.202 уписана бирача право гласа искористило њих 3.018.

Предсједник ОО Демократске Црне Горе Албин Ћеман тврди да је исељавању са подручја Бихора у добром дијелу кумовала погрешно вођена политика од стране поново владајућег ДПС-а у Петњици.

image

Ћеман 

Фото: Иван Петровић Ипе

-И ови избори су показали да људи из дијапоре нијесу довољно заинтересовани за изборни процес у Петњици. Они су својим недоласком на гласање послали јасну поруку да нијесу задовољни оним што је свих ових година рађено у Петњици. Тим прије, јер тако велики број наших људи који тренутно раде ван Биохора ставља до знања да овдје није створен повољан амбијент за организовање неког нормалног живота. Посебно се не ствара повољан амбијент за младе школоване људе који својим знањем могу да допринесу развоју ових крајева. Очгледно је да ће се под руководством ДПС-а овакво стање још више погоршавати и да Бихору пријети право одумирање – упозорио је Ћеман.

Предсједник ОО СНП-а Заим Личина наглашава да је у датим околностима било очекивано да Петњичани одлазе у неке срећније крајеве и да их све мање интересују изборни процеси у завичају.

-Ко је год отишао из Петњице у западноевропске земље тај је остао тамо и да живи. Томе се није чудити, јер Петњица данас представља најнеразвијеније подручје Црне Горе и увелико заостаје за развијеним градовима Европе. Уосталом, тамо се избори оджавају у демократском духу, док су овдје на сцени прљаве методе којим се људи служе да би дошли до што већег броја гласова. Људи који живе у иностранству, кад виде шта се овдје ради, добрим дијелом неће да учествују у овдашњим прљавштинама, јер виде да то води у пропаст и да се у томе губи достојанство – казао је Личина.

У Странци правде и помирења сматрају да се исељавање са подручја Бихора може зауставити доношењем посебних мјера за развој тог краја.

-Људи углавном одлазе јер овдје немају гдје да раде. Зато се наши земљаци из иностранства и других црногорских градова и не одазивају изборима у неком значајнијем броју. Једноставно, изостаје интересовање људи који живе вани, јер су оптерећени тамошњим животним питањима. Због тога држава мора да донесе посебну стратегију за развој сјевера, гдје би и општина Петњица нашла своје мјесто. Ако се то не уради, читав сјевер, а самим тим и бихорски крај, ће се још више суочавати са свеукупном развојном стагнацијом – нагласио је предсјендик Општинског одбора СПП Алмир Муратовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:40