/ -NEVRIJEME, BAR/ - PRIMORSKI PORTAL
04/07/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlada najavila pomoć: Šteta u Luci Bar 35 miliona eura

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o šteti koja je usljed vremenskih nepogoda nastala u Luci Bar.

Kako je saopšteno, prema trenutno raspoloživim preliminarnim informacijama, Luka Bar navodi da su procijenjeni troškovi nabavke navedenih sredstava oko 35 miliona eura.

- Evidentno je da Luka Bar sopstvenim resursima ne može da prevaziđe nastalu situaciju, tako da je neophodna pomoć Vlade Crne Gore, kako kroz odgovarajuće forme finansiranja urgetnih nabavki, tako i kroz omogućavanje pojednostavljenja administrativnih procedura kako bi se sve što je nužno obavilo u što kraćim rokovima - navodi iz Vlade.

Tim povodom, Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da u saradnji sa Ministarstvom finansija i Lukom Bar hitno sagledaju sve moguće modalitete kojima se može obezbijediti finansijska podrška namijenjena hitnoj sanaciji uništene lučke suprastrukture.

U saopštenju je navedeno da je 2. jula elementarna nepogoda, izazvana orkanskim vjetrom, izazvala značajnu štetu na lučkoj suprastrukturi u vlasništvu “Luka Bar” AD. Kako je konstatovano u Izvještaju Luke Bar, tokom elementarne nepogode:

- srušena su tri pretovarna mosta, Ceretti e Tanfani, pojedinačne nosivosti 12 t (konstrukcije su im potpuno degradirane i sada nemaju upotrebnu- vrijednost za proces pretovara),

- srušen je utovarni toranj za žitarice, kapaciteta 300 t/h (takođe, konstrukcija mu je potpuno degradirana i sada nema upotrebnu vrijednost za proces pretovara)

- oštećeni su usipni koševi za suve rasute terete (visok stepen oštećenja) sredstva se koriste pri pretovaru suvih rasutin tereta na relacijama brod -- vagon/kamion (i obrnuto).

- ostećena je transportna traka za žitarice (visok stepen oštećenja) - koja se koristi za transport žitarica na relacijama brod - silos (i obrnuto),

- ostećen je material handler (srednji nivo oštećenja) – koji se koristi za pretovarne operacije na relacijama otvoreni vagon - skladište (i obrnuto).

Kada se ima u vidu nastala šteta, ističe se da se direktne negativne posljedice u domenu mogućnosti odgovora na već ugovorene obaveze prema korisnicima usluga luke Bar ogledaju u:

- nemogućnosti istovara boksita iz vagona, primjenom optimalnih tehnologija pretovara (sa optimalnom produktivnošću, koja omogućava optimalan obrt vagona, adekvatno kompletiranje količina za otpremu brodovima, ...).

- kašnjenje u prihvatu brodova za otpremu koncentrata bakra boksita, otpadnog željeza, aluminijumskih blokova, itd…

- nemogućnost otpreme brodom žitarica koje su uskladistene u silosu za žitarice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 16:00