06/09/2021 u 20:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Власници излетничких бродова задовољни сезоном

Власници излетничких бродова су казали за Радио Јадран да остварена посјета варира од 40 до 50 одсто у односу на упоредну 2019. годину

Главна туристичка сезона за власнике туристичких бродова у Херцег Новом испунила је очекивања, међутим, није успјела да надокнади изостанак предсезоне, будући да су посљедњи у ланцу услужног сектора код којих почиње сезона, јавља МИНА.

Власници излетничких бродова су казали за Радио Јадран да остварена посјета варира од 40 до 50 одсто у односу на упоредну 2019. годину.

Цијене излета снижене су 20 одсто, а бродари се надају да ће, у зависности од времена и гостију, моћи да раде још читав мјесец. Излети по заливу су редуковани на два до три пута седмично, док до Роса, Жањица или Нјивица возе сваким даном, али такође по редукованом возном реду.

Флота излетничких бродова Пајо, под чијим именом је десет пловила, овог љета ангажовала је половину капацитета.

Власник бродова Душко Сучевић, казао је да је предсезона изостала, а веће интересовање за излете почело је нагло, од средине јула.

"Око 40 дана радили смо баш добро, али је ова киша протеклих дана учинила да је око 80 одсто људи отишло из града, дакле као што је сезона нагло почела, нагло је и окончана. Редуковали смо број вожњи, на сваки други дан кроз Боку”, рекао је Сучевић.

Он је казао да су радили ове године са пет бродова, које су постепено активирали.

“У августу јесте било посла и било је ок, док смо мај и јун возили по два пута седмично. Предсезону не можемо надокнадит, али 15 дана јула и август били су одлични, на нивоу 2019. Ипак, кад се све укупно погледа, нормална сезона је изостала, на неких смо 35 до 40 одсто од онога што би било да је сезона нормална”, оцијенио је Сучевић.

Гости су углавном били из окружења, из Србије, Босне и Херцеговине и Сјеверне Македоније, који, како је навео, нијесу исте платежне моћи као Европљани, због чега су и цијене излета спуштене 20 одсто.

"Није једноставно продати излете, јер човјек кад дође на море без великих финансија, мора да преспава, да се храни, а да ли ће на излет је упитно. Најбоље су се продавали најјефтинији излети до Жањица, или аутобуски до Дубровника“, навео је Сучевић.

Он сматра да ће сигурно радити до краја септембра, због унапријед букираних аранжмана, а нада се да би неке вожње могле да се реализују и након 1. октобра.

Флота излетничких бродова Петар овог љета активирала је свих шест пловила – пет бродова и глисер, који су осим за дневне излете, били рентирани и за рођенданске прославе и мање свадбе.

Власник Владета Мирковић казао је да су задовољни главном сезоном, као и да је испуњено више од очекиваног.

"Мислим да смо успјели да остваримо неких 50 одсто промета којег смо имали у упоредној 2019. години, укључујући и наредних неколико дана постсезоне. Шпиц сезона је била добра, али фали пред и постсезона, као и вожњи радним данима“, оцијенио је Мирковић.

Осим устаљених излетничких тура по Боки, те вожњи до Роса, Жањица, Нјивица, Плаве шпиље, дио флоте су изнајмљивали за приватне туре – свадбе, рођендане и излете.

"Средином јула је почео интензиван рад, па смо сада на 30 одсто капацитета. Надамо се да ћемо што дуже бити у функцији. Излете по Боки радимо сада сваки други дан, док до Жањица идемо сваки дан“, додао је Мирковић.

Цијене излета за Новљане, домаће туристе, односно туристе из региона биле су снижене 20 одсто, док су за странце остале на нивоу из 2019. године.

У обје флоте цијене излета по Боки износиле су 20 еура, односно 25 еура, док се до Жањица могло за десет еура, односно 15 еура, укључујући обилазак Плаве шпиље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:49