Buduci izgled bioskopa / -OPSTINA ULCINJ
24/09/2021 u 07:31 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За нову кино салу у Улцињу фали пара у буџету

Влада ниjе имала слуха за потребе грађана Улциња, те jе укинула ставку за изградњу кино сале у нашем граду и поред тога што jе jош прошле године урађен проjекат, завршен тендер, потписан уговор са извођачем и испуњени сви други услови, казао jе предсједник Општине Александар Дабовић

Реконструкција некадашње биоскопске сале почиње следеће недjеље чиме ће Улцињ добити модеран вишенамjенски објекат, али се не зна када ће он бити завршен. Финансијска конструкција није још затворена, односно новца тренутно нема да би се пројекат реализовао у року. На то је указао и предсједник Општине Улцињ Александар Дабовић који недавно изјавио да jе и поред више покушаjа и инициjатива од стране локалних власти сарадња са Владом изостала.

– Влада ниjе имала слуха за потребе грађана Улциња, те jе укинула ставку за изградњу кино сале у нашем граду и поред тога што jе jош прошле године урађен проjекат, завршен тендер, потписан уговор са извођачем и испуњени сви други услови – саопштио jе Дабовић, додајући и да ће без озбира што нема подршке Владе, градска управа од септембра почети са реализациjом овог пројекта преко локалног буџета. Из локалне самоуправе су прије неколико дана саопштили да је почетак реконструкције некадашњег биоскопа озваничен прије неколико дана те да ће објекат имати функцију биоскопа и мултимедијалног центра.

Уклоњене рушевине, фасада окречена

Уочи туристичке сезоне 2019. године, на иницијативу Центра за културу простор некадашње kино сале је очишћен је од рушевина након скоро 20 година од рушења кровне конструкције и пропадања, а директор те институције Муса Хоџић амбициозно је најавио да ће већ љета те године простор бити адаптиран, како би се организоавао дјечји театар, филмски програми и фестивал филма који организује НВО " I Act".

– Биће ту доста програма који су се одвијали на традиционалној манфестацији љетња сцена. Тако да ћемо овог љета имати два мјеста за културна дешавања, једно у Старом граду и адаптирани простор Кино баште – најављивао је у мају те године Хоџић. Од свега најављеног није се десило ништа, ако се изузме да су рушевине уклоњене а спољна фасада објекта свјеже окречена, односно префарбана.

– Биоскопска сала имаће 242 квадрата, а вриједност радова је 1,3 милиона еура. Извођач је Еврозокс из Даниловграда, док је надзор повјерен компанији "Оливер. инг" из Будве. Инвеститори су Општина Улцињ и Министарство просвјете, науке, културе и спорта, саопштено је из кабинета предсједника Општине. Бивши предсjедник Општине Љоро Нрекић и директор "Еурозокса" Зоран Дробњак, потписали су још 24. фебруара, 2021. године уговор о извођењу радова на реконструкциjи некадашње кино сале. Вриjедност уговорених радова је 1,3 милиона, са роком завршетка 360 дана од дана закључивања уговора. Објекат је по том уговору требало да буде у поодмаклој фази, али радови још нијесу ни почели. Интересантно је да је Програм уређења простора за 2021. годину показао да локална самоуправа нема средстава за изградњу два биоскопа: у МЗ Владимир и центру града, иако су средства за ту намjену обезбиjеђена jош 2019. године продаjом плаца за 900 хиљада еура на локалитету Пристан. Програмом уређења простора предвиђа се градња кино сале само у центру Улциња, а за таj проjекат коjи се годинама обећава Улцињанима предвиђа се 450 хиљада еура, иако су трошкови проциjењени на 1,3 милиона. Иначе, одлуком локлане скупштине 31. jула 2019. године, коjа jе обjављена и у Службеном листу, одређено jе да ће средства остварена продаjом имовине на Пристану користити за улагање у капиталне инвестициjе, "односно приоритетно за изградњу кино-сале у центру града и у Владимиру са свим пратећим садржаjима, као и финансирање других капиталних проjеката". Међутим, та средства потрошена су ненамjенски. Према незваничним информациjама, улцињска полициjа истражуjе сумње да jе Општина новац потрошила за плате радника и за друге оперативне трошкове.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:07