/ -Фото: Архива
26/11/2021 u 06:57 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За санацију изгорелих маслињака у Бару преко 44.000 еура

Мјештанима Мркојевића биће уплаћен новац, одлучено на сједници СО Бар

У наставку 27. сједнице СО Бар, која је почела 18. новембра, одборници су јуче једногласно усвојили одлуку о измјенама одлуке о употреби сталне буџетске резерве на основу које ће мјештанима Мркојевића, чији су маслињаци страдали у пожару 12. августа ове године, бити уплаћен износ од 44.360 еура.

Секретарка Секретаријата за финансије Ивана Бацковић, подсјетила је да је СО Бар на сједници одржаној 7. октобра усвојила одлуку о употреби средстава сталне буџетске резерве, којом су средства у износу од 38.880 еура опредијељена за финансирање расхода на име учешћа Општине Бар у отклањању последица ванредних околности и пожара у маслињацима на подручју насеља Мркојевићи, сагласно извјештају о процјени штете.

Након накнадног обиласка терена комисија је саставила допунски извјештај о процјени штете, сходно којем ће за ову намјену, умјесто првобитне цифре, бити издвојен износ од 44.360 еура, који ће бити уплаћени на рачуне 36 власника чији су маслињаци страдали у пожару.

Одборник Бирам Црну Гору - Бирам Бар Амир Арабеловић истакао је да се након пожара у Мркојевићима још једном показало колико су грађани Бара хумани, те да су финансијске донације и донације маслина пристизале са свих страна. Он је упутио апел Основном државном тужилаштву да у што краћем року оконча поступак утврђивања кривице за изазивање пожара, како би маслинари покренули појединачне парничне поступке.

- Очекујем да Општина Бар овим неће стати са подршком, већ да ће наставити да подржава маслинаре који су претрпјели огромну штету, као и пољопривреду генерално - казао је Арабеловић.

Одборници су усвојили и предлог одлуке о висини отпремнине у случају споразумног престанка радног односа локалним службеницима и намјештницима.

Секретарка Секретаријата за локалну самоуправу Светлана Гажевић, подсјетила је да је претходна одлука која се односи на запослене у органима локалне самоуправе престала да важи у децембру 2020. године.

- Одлука која се данас налази пред одборницима скоро је идентична оној из 2016. године, са том разликом што је за оне запослене којима је остала година дана до 67 година старости и престанка радног односа по сили закона, предвиђено да им се исплати отпремнина у износу од 3.000 еура, док је досад то било 1.500 еура - истакла је Гажевић, додавши да су ребалансом буџета предвиђена средства за ову намјену од 45.000 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 11:26