Локација предвиђена за градњу ЗОО врта / -Д.Ј.
15/01/2022 u 07:23 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За ЗОО врт у Беранама опредијељено сто хиљада еура

Припремили смо сву потребну документацију и договорено расписивање међународног конкурса за избор најбољег идејно-урбанистичког рјешења, на ком ће право да учествују имати сви заинтересовани пројектни бирои из цијелог свијета, каже потпредсједник оппштине Марко Лалевић

Из локалне управе јуче су за "Дан" потврдили да су након дужег застоја почеле интензивне активности у циљу стварања свих неопходних предуслова за изградњу зоолошког врта, односно прихватилишта за заштићене врсте животиња на локацији Лушки лугови, недалеко од Берана. Нагласили су да је Влада Црне Горе, преко Дирекције јавних радова, за те намјене опредијелила близу сто хиљада еура и да ће убрзо услиједити расписивање конкурса за избор најбољег идејно-урбанистичког рјешења.

– После вишегодишњих опструкција у реализацији пројекта изградње ЦИТЕС центра за прихват животиња са ЦИТЕС листе и зоолошког врта од стране бивше владе, као и узалудних надања да ће тај значајан државни пројекат завршити у некој другој општини, а Беране опет бити изиграно, у претходна три мјесеца, служба Главног градског архитекте је, у циљу реализације овог пројекта, припремила сву потребну документацију за расписивање међународног конкурса. Сва документација је преведена на енглески језик, и на састанку са министром екологије, просторног планирања и урбанизма Ратком Митровићем и главним државним архитектом, договорено је расписивање конкурса за избор најбољег идејно-урбанистичког рјешења на ком ће право да учествују имати сви заинтересовани пројектни бирои из цијелог свијета – казао је потпредсједник општине Беране Марко Лалевић у изјави за "Дан".

image

Марко Лалевић каже да се ради о пројекту који ће донијети одређене бенефите цијелом региону

-Д.Ј.
Испуњавање обавеза према ЕУ

Марко Лалевић тврди да ће се изградњом зоолошког врта и ЦИТЕС центра у Беранама дати допринос испуњавања обавеза према Европској унији.

– Оснивањем ЦИТЕС центра у Беранама, Црна Гора добија први такав центар, и тако се придружује свјетској заједници држава које брину о биодиверзитету, радећи првенствено на сузбијању нелегалне трговине дивљим животињама и биљкама, као и њиховим дериватима. Уједно, оснивањем овог центра дајемо и допринос у испуњавању обавеза које нам Европска унија намеће, кроз Поглавље 27, те стога сматрамо да ће Општина Беране овим пројектом дати свој печат при затварању овог веома важног, али и захтјевног поглавља за Црну Гору– навео је Лалевић.

Он је истакао да се ради о изузетно корисном пројекту који ће донијети одређене бенефите цијелом региону.

– Предложили смо и да чланови жирија за избор најбољег рјешења буду еминентни архитекти и професори из региона, што показује колико смо се потрудили да општина Беране добије један репрезентативни јединствени комплекс у Црној Гори који ће бити и туристичка атракција за шири регион. Тај комплекс ће додатно упослити одређени број наших суграђана, што директно, што индиректно, и сам себе ће финансирати, јер то ће бити једини зоолошки врт на овим просторима који ће посјећивати не само грађани Црне Горе, него и Србије и читавог региона – навео је Лалевић, додајући да ће се изградња овог објекта добрим дијелом финансирати из европских фондова.

Прије седам година из Владе Црне Горе пласирана је вијест да ће Европска унија финансирати изградњу зоолошког врта у Беранама. Тада су из локалне управе потврдили да су добили увјеравања да ће се на десној обали Лима, на локацији Лушки лугови, градити модерни зоолошки врт и ЦИТЕС центар. Међутим, до сада није постављен ни камен темељац за назначени објекат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 10:43