Ваздух у Бијелом Пољу (Архива) / - фото: Архива
07/12/2021 u 10:49 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Загађен ваздух у Бијелом Пољу

Мафија напада већ дужи низ година природна богатства Црне Горе, указују из бјелопољске НВО Нови пут

Проблеми који су већ дужи низ година присутни и постају алармантни у Бијелом Пољу, кад у сезони гријања све веће и присутније је загађење ваздуха, које постаје све већа опасност по здравље грађана. Неколико котларница у самом центру града које грију зграде Суда, Општине, пар хотела, индивидуалне котларице итд,  немају никакве филтере и постали су ноћна мора за становнике и ужег и ширег дијела града, кажу у НВО ,,Нови Пут'' из Бијелог Поља.

- Углавном се за гријање троши дрво и угаљ, али неодговорни грађани врло често ложе и друге, законом забрањене ствари, попут пластичне амбалеже, старе обуће и кућног отпада, што додатно оптрећује ионако лош квалитет вадуха. Породична домаћинства у Бијелом Пољу и околини троше за сезону гријања и до 30 метара кубних огревног дрвета, појединачно, што показује да је сјеча огревног дрвета све већа и све бесомучнија - упозоравају они.

Да је у "Новом Путу" истичу да се грађани жале на нелегалну сјечу шуме и како кажу "шумску мафију",  а такође додају да постоји  мафија која је задњих година девастирала сва природна богатства у Црној Гори и поприлично уништила  све сто је природно-шуму,воду и камен.

- Поред тога, што су уништили животну средину  и загадили је, данас је видан проблем да грађани поред више фабрика за производњу пелета, производњу струје, воде и бетона, морају да увозе све наше природне сировине из сусједних држава. Држава мора и треба да им објасни да то што раде није јавни интерес, да стицање противправне имовинске користи на овакав начин, није омогућавање и подстицај напретка заједнице - наводе.

Почетком фебруара прошле године из  Агенције за заштиту животне средине су саопштавали да су највеће, максималне концентрације ПМ честица у Црној Гори измјерене 06. 02. 2020. у 23 часа у Бијелом Пољу, вриједности од 197,8 µг/м3, дакле два пута више од максимално дозвољене концентрације и Европских стандарда.

Ситуација је и ове године непромијењена.

Комунална полиција и Комунална инспекција у чијој је дјелимичној надлежности контрола депоновања, а касније и спаљивања отпада у њиховој ингеренцији, су одавно постеле „садака“ службе у које се упошљавају партијски војници, чији је резултат рада од оснивања до данас, врло упитан.

Невладине организације су и прије двије године апеловале на општину Бијело Поље да реагује јер је Бијело Поље постало један међу најзагађенијим срединама у Црној Гори. Чак загађенији и од традиционалкно загађених Пљеваља

 - Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић, је почетком 2020.године, без јавног позива, дакле самовољно и нетранспарентно, формирао комисију за оцјену стања квалитета ваздуха и изналажења рјешења за отклањање евентуалног лошег утицаја на здравље људи - наводе из ове НВО.

Грађани и јавност су, упозоравају они, ускраћени за информације ко су чланови те комисије и које су њихове референце за чланство, али је Смоловић тада тврдио да је Комисија је састављена од представника локалне самоуправе, наводно стручних лица и представника цивилног сектора.

 - Задатак ове комисије је био да утврди тренутно стање квалитета ваздуха у Бијелом Пољу, да упореди то стање са стањем квалитета ваздуха у претходном временском периоду, као и да прати тренд стања ваздуха у наредном периоду. Смоловић је тада тврдио да ће новоформирана космисија  сачинити списак (потенцијалних) загађивача ваздуха у Бијелом Пољу и утврдити остале узроке загађења ваздуха, као да ће и предложити мјере и рјешења побољшања и унапређења стања квалитета ваздуха у Бијелом  Пољу и предсједнику Општине Бијело Поље, поднијети извјештај о резултатима свога рада - додају они.

Од свега тога, како истичу у НВО "Нови пут" грађани нису добили ништа, чак ни информације, да ли је и шта ова комисија, састављена од наводних експерата урадила, од дана када је формирана до данас.

 - Једино што грађани осјећају и виде је то, да је ваздух све више загађен и да је све више обољелих грађана коме је узрок највјероватније веома лош, чак и по здравље опасан, загађени ваздух, те да обећања за бољи живот, никад неће нестати - каже се на крају саопштења НВО ,,Нови Пут''.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:44