Нова депонија на старој локацији у залеђу Велике плаже / -JP KOMUNALNE DJELATNOSTI
22/02/2022 u 07:19 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Залеђе Велике плаже поново затрпано смећем

На основу садржаја отпада установили смо да се ради о грађевинском отпаду који одлажу неодговорни инвеститори и о томе смо обавијестили ЈП Морско добро, општинске органе и Комуналну полицију, каже Скендер Калезић

Проблем нелегалних депонија отпада у залеђу Велике плаже поново је актуелизован протеклих дана након што су радници предузећа Комуналне дјелатности открили нова "дивља" одлагалишта разноврсног отпада на том простору. Депоније су откривене на ранијим локацијама које су прошле године биле потпуно очишћење. Директор улцињског Комуналног предузећа Скендер Калезић потврдио је за "Дан" ту информацију и оцијенио да се ради о још једном у низу еколошких инцидената и то у сусрет новој туристичкој сезони.

image

Скендер Калезић

-INTERNET

– Установили смо да се отпад поново одлаже и то на истим оним мјестима која су већ детаљно санирана. На основу садржаја отпада установили да се ради о грађевинском отпаду које одлажу неодговорни инвеститори који граде на подручју општине. О томе смо обавијестили надлежне, почев од ЈП Морско добро па до општинских органа и Комуналне полиције – казао је Калезић.

”Из улцињског Комуналног предузећа упозоравају да су дивље депоније опет створене на локацијама које су раније очишћене

Калезић је подсјетио да са Морским добром још није потписан уговор о одржавању чистоће на том простору јер, како је казао, наводно још није усвојен план од стране Владе, односно предузећа.

– Предали смо извјештај о реализацији али фактуру не можемо наплатити јер плана нема. Тако се понаваља иста прича од прошле године када смо уговор потписали тек у мају након интервенције заједнице предузећа комуналних дјелатности – објаснио је Калезић.

Истекли планови управљања отпадом

– Немамо државни план управљања отпадом који је дотрајао, немамо локлани план управљања отпадом, а стари план није реализован баш у дијелу који се тицао привремених локација за одлагање грађевинског отпада од стране грађана и привредника. Такође, треба напоменути да нема рециклажних дворишта ни привремених депонија за одлагање инертног отпада и животињског отпада. Због тога имамо ситуацију да се те врсте отпада одлажу широм општине од стране неодговорних појединаца и привредних друштава. Иако би у таквим приликама требало нас да позову да преузмемо тај отпад, то се упорно избјегава, због чега стално имамо проблем ширења нелеганих депонија. Ту лошу праксу треба зауставити, али то није посао нашег предузећа – истиче Скендер Калезић.

Иначе, Комунално предузеће од прошле године спроводи акцију уклањања дивљих депонија у залеђу Велике плаже и то о свом трошку јер није потписиван уговора са Морским добром и Општином Улцињ, који предвиђа да се трошкови тог посла од 25.000 еура заједнички финансирају. Морско добро и локална самоуправа треба да уплате по 10.000 еура, а Комунално 5.000 еура. Уговор је требало да буде потписан крајем љета, али су из ЈПМД потписивање одложили за ову годину.

Иначе, проблем нелагалних депонија присутан је дуги низ година у залеђу Велике плаже, а из НВО Грин хоум раниjе су саопштили да су на том подручју, на површини од 26.670 м², мапирали 22 локациjе на коjима jе нелегално одлаган отпад.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:05