Управна зграда ШИК-а “Лим” / фото: М.Н.
08/01/2022 u 15:00 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Запослени у ШИК Лим тврде да су им повријеђена радничка права

Нијесу истинити наводи запослених да је послодавац повриједио права из радног односа, као ни да је одбијао да достави обрачуне мјесечних зарада, саопштено је из управе ШИК-а „Лим“

Саопштењем за јавност огласили су се запослени у Шумско-индустријском комбинату "Лим" д.о.о. Бијело Поље (ШИК) због, како су казали, повреде права из радног односа. Истакли су да су због свих проблема, након консултација са представницима Општинског синдикалног повјереништва, покренули поступак пред Агенцијом за мирно рјешавање радних спорова, а потом и пред Основним судом у Бијелом Пољу.

”Запослени у ШИК-у Лим покренули су поступак пред Агенцијом за мирно рјешевање радних спорова

– Пред Агенцијом за мирно рјешавање радних спорова поступак смо покренули због немогућности постизања договора са послодавцем. Поступак је покренут и у Основном суду. Запослени нису у могућности да доставе обрачуне зарада које је послодавац, сходно одредбама Закона о раду, дужан доставити сваког мјесеца за који се врши исплата зараде, без обзира да ли је иста исплаћена или није. Пред надлежним судом затражена је достава обрачуна зарада, али управа ШИК-а "Лим" није испоштовала захтјев Суда. Након тужбе запослених, послодавац од 1. јануара 2021. године доставља запосленима обрачуне зарада– наводи се у сопштењу радника ШИК "Лим" и Општинског синдикалног повјереништва на челу са Миленком Марковићем.

Истовремено, запослени и синдикално повјереништво апелују на активнији однос Пореске управе и Инспекције рада, напомињући да ће против одговорних у ШИК- у "Лим" покренути кривичне и прекршајне поступке.

Мјештани захтијевају реконструкцију пута Томашево - Соколац

Иначе, због нејрешавања проблема око санације асфалтног пута Томашево-Соколац, прошле године је неколико пута долазило до застоја саобраћаја. Мјештани негодују и тврде да ШИК "Лим", као концесионар не испуњава своје обевезе, те да је годинама пут Томашево-Соколац у катастрофалном стању.

– ШИК "Лим" као концесионар годинама не ради ништа на реконструкцији локалних путева, иако је то његова обавеза. Изражавају незадовољство урађеним и моле надлежне да реагују и са концесионаром ријеше овај проблем –истицали су мјештани на протестним скуповима, али њихова бројна окупљања и негодовање нијесу имала већег ефекта.


Предсједник Општинског синдикалног повјереништва Миленко Марковић наглашава да подржава оправдане захтјеве свих запослених у Црној Гори и да стоји на располагању запосленима у ШИК-у "Лим" у правној и другој помоћи у циљу остваривања њихових права.

Управа ШИК-а "Лим" демантовала је наводе радника да су због повреде права из радног односа покренули спорове.

– Нијесу истинити наводи запослених-тужилаца, да је послодавац, ШИК "Лим" д.о.о. Бијело Поље, повриједио права из радног односа својих запослених, као ни наводи да је послодавац одбијао да достави запосленима и суду обрачуне мјесечних зарада– саопштено је из управе ШИК-а "Лим".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:29