Улцињ / - архива
08/04/2022 u 06:19 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Завршетком избора у Улцињу, списак неиспуњених обећања постао све дужи

Улцињ данас доживљава наjвећу политичку економску, социjалну, амбиjенталну, еколошку и демографску деградациjу и деформациjу, наjтежу у последњих 50 година - тврди Џељал Хоџић

Након завршетак локалних избора у Улцињу слиједи конституисање нове власти, а који год је политички субјекти конституисали имаће пуне руке посла. Јер, бројна обећања дата грађанима претходних година, па и деценија углавном су остала мртво слово на папиру. А најављивано је много тога. Почев од развоjа еко, кампинг и спортског туризма, како би сезона траjала преко читаве године; покретања производње соли на солани, преко рjешавање проблема канала Порт Милена, реконструкциjе водоводне и канализационе мреже, спајање булевара Скендербега и булевара Теута, изградњe спортске дворане, операционе сале у породилишту, отварање дневног центра за старију популацију, изградњe прихватилишта и центра за збрињавање одоjчади, дjеце,омладине, изградњe нових школа и вртића, кредитнe подршка пољопривредницима, изградњe марине ... У суштини сви ранији властодршци, обећавали су да ће Улцињ постати развиjена општина у коју ће се радо долазити, а млади неће одлазити. Ипак, општина Улцињ данас спада у ред сиромашнијих општина у Црној Гори. Цивилни активиста и извршни директор НВО "Зелени корак ", Џељал Хоџић наводи примjер коjи, како каже, много говори о томе како су фукционисале претходне власти.

image

Dzeljal Hodzic

-M.K.

- Ових дана навршава се тачно 20 година од када jе jедна од гарнитура локалне власти, како их ја зовем три П власти (партиjско, патриотска, популистичка), капиталним буџетом за 2002. годину предвидjела изградњу канала и повезивање риjеке Боjане и Порт Милене, како би очистила ту еколошку бомбу. Планирано jе било да поред Општине, средства за таj проjекат обезбиjеди и Влада, преко Дирекциjе jавних радова. О тога ниjе било ништа. Исте те 2002.године предвиђен је био почетак изградње система за пречишћавање отпадних вода. Потом изградња марине од 2002. до 2005. године у насељу Лиман. Ни од тога ниjе било ништа - подсјећа Хоџић.

Капиталне инвестиције на нивоу жеља

Дио буџета који највише интересује грађане су капиталне инвестиције које се годинама не реализују у планираном обиму. Тако рецимо за 2021. годину капитална улагања била су предвиђена у износу од 7.167.000 еура, а до краја године релизовано нешто преко осам одсто. Што се тиче капиталних инвестиција у 2020. години планирано 6,32 милиона, а реализовано 803.925, односно свега 12,7 одсто. За текућу 2022. годину планирано је 8,36 милиона и по свој прилици, листа капиталних инвестиција остаће опет листа жеља. Према неким подацима, дефицит предвиђен буџетом, или једноставно недостајућа средства за 2022. годину су 6, 87 милион еура, од чега је примарни дефицит 5,9 милиона еура. а кредитне обавезе нису урачунате у тај дефицит.

Према његовим риjечима социолози би за тако нешто рекли "папир трпи све".

- Наши политичари jедно мисле, друго кажу, а треће раде. Зато општина Улцињ данас доживљава наjвећу политичку економску, социjалну, амбиjенталну, еколошку и демографску деградациjу и деформациjу, наjтежу у последњих 50 година - тврди Хоџић и додаје да, што се тиче претходних власти, које су управљале општином, све су функционисале по оној народној изреци: "Сjаши курта да узjаше мурта"!.

- За овако, односно досадашње стање, зна се ко су кривци. Улцињ има будућност само ако буду доминирали: знање моралне вриjедности и сарадња свих стрктура власти. Надам се да ћемо једном имати бољу, стручниjу, моралниjу и одговорниjу власт. А када ће то бити не знам - поручује Хоџић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 11:50