/ - FOTO. ŽELJKO ŠAPURIć
07/09/2024 u 13:02 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zbog eutanaziranih grla oboljelih krava mještani MZ Bogetići traže da ministar i inspekcija dođu na lice mjesta

Mještani Mjesne zajednice Bogetići odmah su reagovali kada su saznali da se eutanazirana grla oboljelih krava od kju groznice, prebačana iz Bunića i ponovo zakopana u mjestu Ljeskovi do, koji se nalazi u ovoj mjesnoj zajednici.

Iz Opštine Nikšić su saopštili da je propisno riješen problem zakopavanja eutanaziranih grla, ali Savjet MZ Bogetići to kategorički demantuje, a mještani negoduju. Na sastanku Savjeta MZ Bogetići, koji je jutros hitno sazvan, zaključeno je da se od Opštine Nikšić eutanazirane krave od kju groznice propisno zatrpaju, u suprotnom će blokirati magistralni put Nikšić – Podgorica.

Savjet MZ Bogetići od Opštine traži obećanje u pisanoj formi da se više nijedno eutanazirano grlo neće zakopati na njihovoj teritoriji. Takođe traže da ministar poljoprivrede Vladimir Joković i direktor Uprave za bezbjednost hrane, fitosanitarne poslove i veterinu Vladimir Đaković, dođu i sa njima obiđu lokaciju i da se uvjere da zakopavanje eutanaziranih grla nije obavljeno u skladu sa propisima.

image

Savjet MZ Bogetići

- - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Mijajlo Škuletić, predsjednik Savjeta MZ Bogetići kaže da ih je zadesila nevolja jer je na teritoriji njohove Mjesne zajednice lokalna uprava istovarila 45 uginulih krava i zakopali na mjestu gdje u nepostrednoj blizini ima vikendica i mještana koji tu žive i bave se poljoprivredom.

Đurović: Na lokalitetu Bunić nikada se nije deponovao životinjski otpad

-Pošto smo tek juče saznali mi smo jutros po hitnom postupku održali sastanak Savjeta MZ jer nas niko ništa nije konsultovao. Napravili smo nekoliko zaključaka sa kojima bi trebalo upoznati javnost. Tražimo odgovor iz lokalne uprave ko je donio odluku da se na teritotriji naše MZ istovari 45 uginulih krava.Sve je to urađeno prije dva dana u kasnim satima pa sve do zore, bez znanja mještana i Savjeta naše MZ. Od relevantnih tražimo odgovor zašto služi Savjet MZ, ako ga niko iz lokalne uprave ništa ne pita i ne konsultuje. U saznanju smo da je 45 uginulih krava samo istovareno pored puta i na to je samo iskipan i istovaren materijal. Tražimo i zahtijevo da u toku današnjeg dana na lice mjesta izađe ministar poljoprivrede Vladimir Joković i glavni inspektor Vladimir Đaković. Ako nam ne udovolje našim zahtjevima, mještani ove MZ biće prinuđeni da izađu na magistralni put na Bogetićima i da tako traže svoja prava – rekao je Škuletić i dodao da su krave odvežene u mjesto Ljeskova dola, koje pripada MZ Bogetići.

image
- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

- Novo Gardašević koji pripada Mjesnoj zajednici Čevo, kaže da svakodnevno po dva puta prolazi pored lokacije gdje su zakopana uginula grla. Ja smatram da ako se budu čuli neprijatni mirisi od uginule stoke tim se putem teško više može proći. Moraću i napustiti posao koji radim, oko sječe šume. Smatram da je nemoguće da zakopana grla ostanu na toj lokaciji. Nije mi jasno zašto u Župu ne može, a u Katunsku Nahiju može. Razgovarao sam sa inspektorkom Slavicom Sudžum koja mi je potvrdila da je sve u redu i da je sve profesionalno odrađeno. Ja sam čuo od mještana da su uginule krave samo iskipane i zatrpano i da će voda sa tog mjesta da odnosi materijal, što će biti veliki problem – rekao je Gardašević.

Momčilo Lalatović kaže da je dovoženje uginulih krava na njegovom nekadašnjem katunu, gdje i sada ima svoj posjed, taj teren sada je uništen.

-Ovaj posao je urađen krijući i preko noći, a za mene je to krivično djelo – rekao je Lalatović.

Slavica Sudžum, veterinarska inspektorka, kaže da je čitav postupak oko zatrpavanje eutanaziranih grla odrađen u skladu sa propisima.

- Prilikom odabira lokacije i zatrpavanja uginulih eutanaziranih krava vođeno je računa da ista zadovoljava sve zakonom propisane uslove. Lično sam bila tamo dok je to rađeno i sve je  odrađeno u skladu sa zakonom. Urađena je i dezinfekcija mjesta i kamiona, sa najjačim dezinfekcionim sredstvima, bez obzira što su ovdje ne radi o opasnoj zaraznoj bolesti, već o zaraznoj bolesti, koja nema tendenciju širenja.U razgovoru sa predsjednikom MZ Bogetići, saznala sam da medvjedi često obilaze pomenuti kraj -rekle je Sudžum i naglasila da je ozbiljno shvatila primjedbe i naložila Opštini Nikšić da njene službe svaki drugi dan obilaze lokaciju Ljeskova dola,

"Već u ponedjeljak će opštinske ekipe obići lokaciju i dodatno zatrpati taj dio sa zemljom i kamenom, kao i dezinfekovati. U toku sedmice više puta obilazićemo lokaciju, jer nam je cilj da se sve to odradi kako treba. Zbog toga ćemo sve to držati pod kontrolom".

Na snimku, kaže Sudžum, koji joj je poslat vide tragovi medvjeda i da ne isključuje mogućnost da je medvjed iskopao zakopanu životinju.

- Što se tiče neprijatnih mirisa oni moraju postojati jedan kraći period nakon raspadanja životinjskih leševa. Upravo zbog toga se vodi računa da lokacija bude izvan naseljenih mjesta,  industrijskih zona, glavnih puteva, kao što je i u ovom slučaju urađeno - istakla je veterinarska inspektorka Slvica Sudžum.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 14:57