Путни првац Пљевља према граници са Србијом / -Б.Је.
13/07/2021 u 06:20 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због радова на путу Пљевља–Михајловица туристи заобилазе Жабљак

Није добро што се радови изводе у јеку сезоне и слажем се да за туристичку понуду Жабљака они стварају одрeђен проблем, каже предсједник Општине Жабљак Веселин Вукићевић

Из Ауто-мото савеза Црне Горе најављују да ће двочасовни прекиди у саобраћају на путном правцу Јабука –Пљевља трајати до 15. јула, а из сусједне Србије позивају своје грађане који путују према црногорском приморју да овај путни правац избјегавају. Тако се гранични прелаз Јабука, у Ауто-мото савезу Републике Србије означава као један од прелаза које треба избјегавати. У читавој причи на губитку су туристички радници на подручју Ђурђевића Таре и Жабљака, јер туристи који иду из Србије у последње вријеме услед радова на реконструкцији путног правца Пљевља-Михајловица, односно гранични прелаз Ранче, не свраћају код њих. Стара пракса да туристи из Србије одмарају на Златибору па онда на Ђурђевића Тари или Жабљаку практично више не постоји. Апсолутна већина туриста из Србије, који иду на црногоско приморје, не иде више правцем Пријепоље –Пљевља- Жабљак - Рисан већ иду преко граничног прелаза Добраково.

-Уколико желите да избјегнете гужву, најбоље је да избјегнете овај прелаз или да до границе стигнете у временском интервалу када ради, наводи се у упозорењу Ауто-мото савеза Републике Србије.

Да постоје обуставе саобраћаја потврђују и из Ауто-мото савеза Црне Горе, али као олакшицу назначавају да ће двочасовни прекиди у саобраћају трајати до 15. јула.

-Због извођења радова у склопу реконструкције магистралног пута М-6 деоница Михаиловица –Пљевља, одобрава се тотална обустава саобраћаја за све врсте возила у термину од девет до 11 и од 13 до часова, саопштено је Ауто-мото савеза Црне Горе.

Међутим, поред прекида у саобраћају велики проблем је у томе што је готово десет километара пута, услед поменутих радова, у изузетно лошем стању. Бројна оштећења, неасфалтирани коловоз, огромна количина прашине али и застоји због рада механизације, значајно успоравају саобраћај. Од појединих возача смо дознали, да се око 11 километара пута од границе са Србијом до Пљеваља прелази за више од сат времена, уколико не наиђете у термину када је саобраћај скроз затворен.

Рок помјерен за крај године

Радови на реконструкцији путног правца Пљевља-Михајловица почели су прошле године у августу и требали су да буду завршени ове године у августу. Међутим, услед кашњења и дугих зимских услова, како је појашњењено из Дирекције за саобраћај Црне Горе, радови ће се завршити до краја године.

Предвиђено је да се реконструише око 12 километара поменутог путног правца, а вриједност радова је 8,2 милиона еура. Извођач радова је предузеће "Црнагорапут" са бројним подизвођачима.

Из Општине Жабљак кажу да су они ипак задовољни садашњом ситуацијом када је у питању туристичка сезона, али жале због проблема на путном правцу Пљевља-граница са Србијом.

-У овом моменту могу рећи да је туристичка сезона на Жабљаку одлична, што се може видјети по пуним угоститељским објектима. Када су у питању проблеми везани за путни правац Пљевља –Михајловица имаћу прилику да се са стањем упознам током данашњег дана, јер планирам да путује према Републици Србији. У сваком случају, и поред тренутно добре сезоне, није добро што се радови изводе у јеку сезоне. Слажем се да ти радови стварају за туристичку понуду Жабљака проблеме - казао је за "Дан" Веселин Вукићевић, предсједник Општине Жабљак.

Он је подвукао да је радове требало обуставити у главном шпицу туристичке сезоне.

Када су у питању туристички радници на Ђурђевића Тари, они кажу да је сезона много боља него прошле године, али да је јако лоше што их, услед радова на путном правцу Пљевља-Михајловица, туристи који долазе из првца Србије сада заобилазе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:24