Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
02/04/2024 u 21:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zemljotres jačine 4,3 Rihtera sjeverozapadno od Nikšića

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 2. aprila 2024. godine, u 21 čas i 7 minuta registrovao zemljotres srednje jačine sa epicentrom na 4 km zapadno od Karođa (Crna Gora).

Prema prvim informacijama sajta emsc.org, potres jačine 4,4 pogodio je večeras u 21:07 Crnu Goru.

Epicentar je bio na dubini od 10 kilometara 74 kilometra sjeverozapadno od Podgorice i 29 kilometara od Nikšića.

image
- SCREENSHOT

- Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 4,3 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od V-VI stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 13 km - navode iz ZHMS.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati manje materijalne štete u epicentralnom području.

Položaj epicentra ovog zemljotresa sa izoseistama (zonama istog intenziteta) za slučaj čvrste stijene u podlozi, prikazan je na karti.

image
- ZHMS

Nakon toga su uslijedila još dva zemljotresa jačine 2,08 i 3,37 stepeni, u 21:13 i 21:23 sati, objavljeno je na sajtu Zavoda.

 

Jak zemljotres pogodio Crnu Goru

Prošlog mjeseca registrovan je zemljotres jačine 5,3 stepena Rihterove skale bio je u golijskom selu Donje Čarađe, u opštini Nikšić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:45